Nu lanseras den första Barbie med Downs syndrom: "inkludering redan från barndomen"

av Titti Carlberg

27 April 2023

Nu lanseras den första Barbie med Downs syndrom: "inkludering redan från barndomen"
Advertisement

I det samtida samhället talas det mer och mer om begreppet inkludering, det vill säga att inte eliminera mångfald, utan helt enkelt välkomna och förstå skönheten i variation. Världen är full av nyanser, det enda man behöver göra är att acceptera dem. Representationen av samhället går också genom skapandet av artiklar med anknytning till populär kultur.

Av dessa skäl finns det en tendens att genom kommersiella produkter avbilda vilken typ av socialt paradigm som helst. Docktillverkningsföretaget Mattel har faktiskt bestämt sig för att skapa världens första Barbie med Downs syndrom, för att få vem som helst att känna sig accepterad av samhället. Låt oss se lite närmare på detta.

via Independent

MATTEL

MATTEL

Företaget producerar Barbie, Mattel, har bestämt sig för att vilja representera företaget i alla dess nyanser. Just för dessa anledningar valde de att producera den första dockan med Downs syndrom. Detta är ett viktigt socialt budskap, vars syfte är att få vem som helst att känna sig accepterad och representerad.

Av denna anledning skapades en Barbie med en rundare ansiktsform, mindre öron, en något tillplattad näsa och mandelformade ögon.

Advertisement
MATTEL

MATTEL

"Vår linje av dockor - förklarar Lisa McKnight, vice VD och global chef för Barbie & Dollsspelar en mycket viktig roll i varje barns liv, vi vill verkligen att inkludering ska börja med våra produkter. De små borde vänja sig vid att acceptera en värld full av olika nyanser, vi strävar ständigt efter att göra vår del för att motverka alla typer av socialt stigma och vi vill göra det genom leksaker, för det finns inget bättre sätt att lära sig och sprida ett koncept."

MATTEL/Instagram

MATTEL/Instagram

Mattel samarbetar med National Down Syndrome Society för att lansera denna produkt. Den sistnämnda har gett specifik information om skapandet av varje detalj: från de fysiska egenskaperna till tillbehören och förpackningen.

"Vårt mål är att alla barn ska kunna se sig själva i Barbie, men framför allt att uppmuntra dem att leka med dockor som inte ser ut som dem själva. Detta kan också uppmuntra dem att interagera med alla slags människor."

Vad tycker du? Kan inkludering starta från en kommersiell produkt som Barbie?

Advertisement