Kvinnor firar sina skilsmässor på TikTok: "jag är inte längre någons egendom"

av Titti Carlberg

30 Januari 2023

Kvinnor firar sina skilsmässor på TikTok: "jag är inte längre någons egendom"
Advertisement

Oavsett om man har upplevt det på egen hand eller har varit nära någon som har varit med om det, så vet man säkert att i en separation är ögonblicket för att skriva under skilsmässohandlingarna alltid en källa till blandade känslor.

I själva verket markerar det en slags delare mellan livet som gift och livet som nybliven singel. Åsikten är enig i att betrakta det som början på ett nytt liv, känslorna som är förknippade med denna passage förändras: det finns de som upplever detta med ett stort obehag och ånger över det som inte längre finns, och de som möter det med entusiasm blandad med lättnad.

På senare tid har det spridits en trend på TikTok, i en video visar kvinnor upp sina skilsmässohandlingar samtidigt som de utför en improviserad dans, och i vissa fall får man se någon slänga sin vigselring. Men vilka skäl kan driva en kvinna till en sådan gest?

via Universa Uol

Advertisement
@bassibru_/TikTok

@bassibru_/TikTok

Det kan finnas många olika orsaker som leder till skilsmässa och ofta blir det äktenskapliga livet, för en eller båda parter ohållbart i äktenskapets slutskede; därav beslutet att dela nyheten med sådan entusiasm.

Bruna är en 28-årig kvinna som träffade sitt ex när hon var 14. Hon gifte sig väldigt ung, hon var bara 17 år gammal, och hennes oerfarenhet tvingade henne att uthärda många svåra situationer, framför allt att lära sig stå ut med respektlöshet och svek. "När jag insåg hur fel vårt äktenskap var tog jag beslutet att separera." säger hon. "När vi skrev under papprena kände jag mig så lycklig att jag bestämde mig för att spela in en video som jag publicerade utan att tveka"

Hennes video blev väldigt framgångsrik och även fast det har gått ett tag sedan dess får den unga kvinnan fortfarande många uppskattande kommentarer, särskilt från kvinnor som söker modet att lägga in om separation. "Jag säger alltid till dem att det rätta är att alltid fortsätta framåt. Om det inte känns rätt måste man söka en annan väg" förklarar hon.

Advertisement
@samaranunes_/TikTok

@samaranunes_/TikTok

Samara, 26, säger istället att det var hennes beslut att separera, men att hon levde det med stor sorg: hon älskade fortfarande sin man, men hon insåg mer och mer att han inte var en bra följeslagare för henne, så hon tog mod till sig och ansökte om skilsmässa. 

"Slutet på vårt äktenskap var väldigt turbulent, så jag har svårt att minnas våra lyckliga stunder, eftersom de dåliga stunderna är så påfallande" förklarar hon. "Jag grät ofta, men jag insåg att även om jag älskade honom så borde jag älska mig själv mer, vara stark och hålla fast vid mitt beslut. Med tiden fick jag modet att prata om detta ämne på sociala medier och jag upptäckte hur pass nyfikna människor är.". Efter att ha delat en video där hon utför sin dans och visar upp skilsmässohandlingarna fick kvinnan mycket kritik, framför allt från män. Men hon fick lika många komplimanger och kommentarer som stödde henne, inklusive några olyckliga äktenskapshändelser som andra hade upplevt.

Kort sagt, inte bara en trend för att få uppmärksamhet: delningen av dessa videor hjälper många människor att finna modet att ta sig ur svåra livssituationer.

Advertisement