En 11-årig pojke hittar guldtackan som konditorn hade gömt i en av tårtorna

av Titti Carlberg

26 Januari 2023

En 11-årig pojke hittar guldtackan som konditorn hade gömt i en av tårtorna
Advertisement

Mycket ofta är vissa traditioner så förankrade i en kultur att de även efter århundraden fortsätter att gå i arv, som "Galette des Rois" (kungens kaka), en smördegstårta fylld med frangipanekräm, typisk för franska bakverk. Denna förberedelse går tillbaka till de antika romarriket, som förberedde den under Saturnalia, som ägde rum i december månad. Förr i tiden, i Frankrike var det brukligt att gömma en böna, ett mynt eller en mandel i denna tårta. Den som hittade "skatten" i sin tårtbit blev kung för en dag.

Ett bageri ville fira denna tradition genom att placera en guldtacka i en av sina "Galette des Rois" och det var en 11-årig grabb som hittade den. Låt oss se vad som hände.

via La Voix du Nord

Advertisement
Steph Gray/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Steph Gray/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Ett bageri i Calais, en liten stad i norra Frankrike, hade gömt en 24-karats guldtacka inuti en av sina "Galette des Rois". Det följde veckor av väntan på att någon skulle hitta priset, och vinnaren var en 11-årig pojke som firade sin födelsedag. Föräldrarna hade av en slump köpt just den tårtan.

"Min grabb - förklarar pappan till det lyckliga barnet - gillar inte traditionella tårtor, men han älskar Galette des Rois. Av just den anledningen köpte vi en till hans födelsedag. Vi hade hört talas om konditorns idé att placera en guldtacka i en av dem, så vi köpte en till vår sons fest".

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Den lille pojkens kalas utvecklades på ett bra sätt och det blev dags att servera efterrätten. Efter att ha blåst ut ljusen skar de "Galette des Rois" i åtta skivor och fördelade dem en efter en. Födelsedagsbarnet var den första som fick välja sin tårtbit, och några ögonblick senare utbrast han "Jag hittade den. Jag hittade guldtackan".

"Vi blev alla - berättar pappan - förvånadeFaktum är att hans bror, för att bli säker på att det var sant, kontrollerade att han inte skämtade med oss. Men det var sant, vi gjorde ren guldtackan och skrattade lyckligt. Vi hade vetat om att den fanns i en tårta, men inte att just vi skulle vinna den".

Kände du redan till den här traditionen?

Advertisement