En hemmafru avreagerar sig på sociala medier: "Jag vill känna mig uppskattad"

av Titti Carlberg

16 December 2022

En hemmafru avreagerar sig på sociala medier: "Jag vill känna mig uppskattad"
Advertisement

Det är en vanlig (och felaktig) åsikt att en mamma som inte jobbar är en latmask som inte vill göra arbeta. Hur många gånger får man höra talas om förstahands eller vittnesbråk i ämnet mellan arbetande män och hemmafruar? Säkert oändligt många.

I verkligheten är det dock helt annorlunda. En hemmafrus liv, särskilt om hon är en mamma, är i själva verket fylld med många åtaganden som alltför ofta gör henne utmattad och utan energi för att ägna sig åt sina egna passioner. Hennes böcker förblir stående i bokhyllan för att samla damm, hon somnar oftast i soffan framför en film, kursen hon anmälde sig till förblir oavslutad, liksom sudoko-spelet och korsorden. För att inte tala om hennes sociala liv, som sakta planat ut på grund av för många plikter. 

via Independent

@sierra_not_ciara/TikTok

@sierra_not_ciara/TikTok

En ung mamma satte sin make på plats, genom en video som blivit mycket populär på sociala medier, när hon svarade på hans kommentar om att hon tillbringade sina dagar med att lata sig, medan han arbetade hela dagarna. "Jag vill känna mig uppskattad" är kommentaren till videon som unga @sierra_not_ciara publicerade "det finns många saker som jag inte ens har filmat".

videon ser man tjugotvååringen när hon tar hand om deras två barn och samtidigt städar deras hem. Tvätta, klä på och mata barnen, städa, ta hand om tvätten, laga mat, städa badrummet: videon öppnar ögonen på dem som tycker att det är det mest enklaste och avkopplande i världen att vara hemmafru. Videon avslutas med en bekännelse av den unga kvinnan.

Faktum är att i slutscenerna berättar den unga kvinnan att hon vanligtvis, efter att ha lagt barnen i säng, skriver ett meddelande till sin man för att fråga honom vad han vill äta till middag: den här kvällen föredrog hon dock att ta sig lite tid med sig själv och hällde upp en drink.

Advertisement
@sierra_not_ciara/TikTok

@sierra_not_ciara/TikTok

Förutom många visningar genererade videon också en skur av kommentarer, av vilka några visade en tydlig irritation mot hennes man, så pass att kvinnan till slut blev tvungen att avaktivera kommentarsfältet, för att klargöra vad som hände. Faktum är att videon bara var ett sätt att avreagera sig efter ett gräl med sin man, som dock slutade lyckligt samma kväll.

Detta är dock inte det enda utbottet på sociala medier av en hemmafru: år 2020 delades en hemmafrus dagliga kamp i ett inlägg på Facebook"Människor tror att det är enkelt att vara hemmafru på heltid. Att vi har tur som inte behöver jobba. Att vi är lata. Att det inte är ett "riktigt" jobb, så vi har inget att gnälla över. Men sanningen är... jag känner mig ensam och är trött." Svårigheten med att ta sig några minuter för sig själv, pressen och oupphörliga åtaganden, alltid smutsiga eller förstörda kläder: det finns många saker som gör livet svårt för hemmafruar.

Kort sagt ett slitsamt liv, alltid fullt av plikter och utan hjälp av någon. Inte direkt som en promenad i parken, eller hur?

Advertisement