Han lurar en kvinna genom att utge sig för en astronaut: "jag behöver pengar för att ta mig tillbaka till jorden"

av Titti Carlberg

09 December 2022

Han lurar en kvinna genom att utge sig för en astronaut: "jag behöver pengar för att ta mig tillbaka till jorden"
Advertisement

Sociala medier är hjärtat i vår samtida värld. De virtuella nätverken möjliggör kommunikation mellan människor som bor på långt avstånd från varandra, men framför allt tillåter det människor att lära känna personer som de aldrig har träffat. Möjligheten att maskera och dölja sig själv har gjort applikationerna till den perfekta platsen för att utföra bedrägerier.

Många använder sociala medier för att låtsas vara en annan person, de gömmer sig ofta bakom fotografier som de hittat på webben, identifierar ett mål och börjar skriva till henne/honom. De försöker på alla sätt och vis att fånga personens intresse, tills det uppstår kärlek. På det sättet beviljas varje begäran från bedragaren.

Det var vad som hände den här kvinnan som blev lurad av en bedragare, han utgav sig för att vara en astronaut.

via Yomiuri

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Kvinnan i fråga, som föredrar att vara anonym, är 65 år gammal och bor i Japan. Hon berättar för lokal media om bluffen för att stjäla en stor summa pengar från henne.

En man hade kontaktat henne på Instagram som berättade att han var en astronaut, närmare bestämt så hävdade han att han var anställd på Internationella Rymdstationen. Bedragaren kontaktade henne bara vissa tider på dygnet, han hade sagt att han hade begränsad tillgång till mobilanslutning, och han skickade henne även "foton från rymden", som han givetvis hade hittat på webben.

Efter en tid flyttades deras konversationer till Line messaging-appen (den mest använda i Japan). Här översvämmade den falska astronauten henne med kärleksfraser: "Jag älskar dig", "Jag funderar starkt på att börja ett nytt liv med dig i Japan" och "Att säga att jag älskar dig tusen gånger räcker inte, jag kommer alltid fortsätta att säga det".

Kvinnan var så kär i denna man att hon trodde på allt han skrev, och hon litade så mycket på sin kärlek till honom att hon ansåg det rimligt att han, utan att någonsin ha träffat henne, ville gifta sig med henne. Men att återvända från rymden skulle kosta mycket, och det var här bedrägeriet började på allvar.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

För att de skulle kunna gifta sig var astronauten, naturligtvis, tvungen att återvända till jorden, men det skulle kosta en stor summa. Han skulle bli tvungen att betala landningsavgiften och kostnaden för en raket. Kvinnan lät sig övertygas och började skicka honom små summor som sammantaget nådde en ganska hög siffra: 4,4 miljoner yen (lite över 300.000 kronor).

Hans begäran om pengar skedde allt oftare, vilket var en detalj som gjorde att kvinnan blev misstänksam, så till slut bestämde hon sig för att anmäla mannen. Så fort polisen hade fått anmälan började de med en utredning för att försöka hitta bedragaren.

Vad tycker du om detta?

Advertisement