Det ser ut som den här kvinnan pratar i en mobiltelefon år 1938: är detta ett bevis på att man kan resa i tiden?

av Titti Carlberg

11 November 2022

Det ser ut som den här kvinnan pratar i en mobiltelefon år 1938: är detta ett bevis på att man kan resa i tiden?
Advertisement

Tidsresor är ett tema som kanske alltid har följt människan: vem har aldrig tänkt på hur roligt det skulle vara att kunna resa tillbaka till en viss historisk tid, som man är en passionerad beundrare av? Eller så kanske man är nyfiken på den mer eller mindre avlägsna framtiden. Någon kanske önskar att kunna gå tillbaka till det förflutna för att rätta till något som gått fel i livet. Kort sagt, vi har alltid attraherats av denna möjlighet, och många myter , som den om Trollkarlen Merlin, eller romaner som Wells "The Time Maccine" vittnar om det. För att inte tala om alla filmer: tänk bara på den berömda "Tillbaka till framtiden" och "Déjà vu".

Men kommer det någonsin att bli möjligt att resa i tiden? Någon säger ja, öppnar debatten och visar bevis.

via Mirror

Advertisement
John Wacky's World News/YouTube

John Wacky's World News/YouTube

En film från 1938 visar människor som går mot kameran när de kommer ut genom en grind. Bland dem är det en kvinna som har sin ena hand nära sitt öra, hon sänker handen strax innan filmen är slut och det ser ut som att hon håller i ett svart föremål, ungefär lika stort som en hand, liknande en smarthphone. Många har hävdat att kvinnan var engagerad i en konversation på sin mobiltelefon, medan lika många motståndare hävdar att det är ett fotomontage, gjort på senare tid. Någon menar att kvinnan inte håller något i handen och att den uppenbara mobiltelefonen inte är något annat än en optisk illusion.

Men mysteriet verkar vara avsett att fördjupas, särskilt efter uttalandet från YouTubern PlanetCheck, som i en kommentar under videon uppger att kvinnan i fråga skulle vara hans gammelmormor och att hon faktiskt håller i en mobiltelefon.

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

I själva verket, enligt profilens kommentar, arbetade hans gammelmormor för industrijätten Dupont på Leominster-fabriken i Massachussetts. 
"Dupont hade en telefonkommunikationssektion på fabriken, de experimenterade med sladdlösa telefoner", skriver han. "Min gammelmormor Gertrude pratar med en av forskarna som håller i en annan sladdlös telefon till höger om henne.".
Det är inte första gången som nyheten om förekomsten av mobiltelefoner i reproduktioner av det förflutna sprids: smartphones och andra moderna tekniska verktyg har också setts i äldre verk, till exempel i en målning från 1600-talet och även i hieroglyfer.

Sanningen är att detta är ännu en berättelse som presenterar många motsägelser, först och främst omöjligheten att fastställa att kvinnan har ett föremål i handen. Och hur kan det vara möjligt att ingen av personerna runt henne tycker att det är konstigt att hon talar till sig själv eller att hon har ett konstigt föremål i handen? Sist men inte minst, varför skulle en stor industri låta en obetydlig arbetare testa en så viktig teknik?

Tii läsarna: svaret (eller gissningen) är upp till er.

Advertisement