En ensamstående mamma vill att hennes 6-årige son hjälper till med hushållsarbetet: "Han måste lära sig att göra allt"

av Titti Carlberg

22 Oktober 2022

En ensamstående mamma vill att hennes 6-årige son hjälper till med hushållsarbetet: "Han måste lära sig att göra allt"
Advertisement

Föräldrars jobb är väldigt komplext, eftersom de alltid måste tänka igenom noga innan de fattar ett beslut. Varje mammas och pappas önskan är dock att deras barn ska växa upp till en väluppfostrad och artig person som respekterar regler och andra människor. De vill också att barnen ska kunna möta de utmaningar de ställs inför under livets gång. Men alltför ofta bedöms föräldrars val negativt av andra människor.

Som det som hände denna mamma, hon fick kritik för att hon lär sin son jämlikhet och respekt på ett väldigt pragmatiskt men samtidigt enkelt sätt. Ända sedan hennes son var liten har hon sakta men säkert lärt honom att utföra hushållsarbete.

via nikkolemtv/Facebook

Advertisement

I teach my son to cook & do household chores. Why? Because household work isn't just for women. Because one day he might...

Pubblicato da Nikkole Ledda su Giovedì 6 ottobre 2016

Nikkole Paulun bestämde sig en dag för att publicera foton, på Facebook, på sin 6-åriga son när han hjälper henne med hushållsarbetet.
"Jag lär honom att laga mat, att tvätta och torka golven. På detta sätt lär jag honom att alla kan och bör hjälpas åt med hushållsarbetet. En dag kanske han är singel och bor ensam, då måste han kunna veta hur man sköter allt."

Syftet med denna lärdom, förutom att han ska lära sig om jämställdhet, är att det finns ingen lag om vilket kön det är som ska ansvara för städning, hon vill att hennes son ska bli självständig. 
"Endast genom att lära barnen dessa saker i unga år, kommer det att tillåta dem att bli självständiga och hårt arbetande män i framtiden."

Nikkole vill visa att vem som helst kan göra vilket jobb som helst, men det är ett koncept som måste läras ut till barn i ung ålder. Endast på det sättet kan de mentala konstruktioner som är kopplade till roll- och yrkesfördelning efter kön övervinnas.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Fotografierna som kvinnan publicerade har kommenterats av många personer. En del har kritiserat hennes val genom att hävda att de små borde få vara barn och att de i sinom tid kommer att lära sig utföra hushållsarbete. Andra höll dock med henne och betonade att det är rätt att lära barnen att hjälpa till hemma: "det är okej att låta barn vara barn, men det är också bra att ge dem lektioner som hjälper dem att övervinna utmaningar som de kommer att möta under livets gång".

Tycker du att det är rätt att behandla små barn som vuxna och lära dem att utföra hushållsarbete?

Advertisement