Hon upptäcker att hennes bankomatkort är spärrat och ringer banken för en förklaring: "Vi trodde att du var död"

av Titti Carlberg

01 November 2022

Hon upptäcker att hennes bankomatkort är spärrat och ringer banken för en förklaring: "Vi trodde att du var död"
Advertisement

Under livets gång kan det uppstå situationer som gränsar till det absurda, och ibland kan de vara överdrivet absurda. Många av oss har säkert försökt göra en betalning med bankomatkortet men fått betalningen avvisad: det kan ha berott på att kortet var för gammalt, eller att summan på betalningen var högre än kortets gräns men det kan även ha berott på ett systemfel som vid ett andra försök godkände betalningen. 

Få av oss har däremot fått veta att orsaken berodde på att man är död, som i fallet med denna engelska kvinna som kontaktade sin bank för att få en förklaring till varför hennes kort avvisades.

via New York Times Post

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Natalie Holdsworth, 30, är en trebarnsmamma som bor i Bridlington. Utöver detta har kvinnan en annan, utan tvekan viktig, egenskap. Hon är vid liv. En aspekt som inte skulle behöva påpekas om det inte vore för den otroliga historien som involverade det. 
Denna unga mamma var i snabbköpet och när det var dags att betala visade det sig att hennes bankomatkort var spärrat. Natalie tog omedelbart kontakt med banken för en förklaring och hon fick reda på det absurda skälet: hennes konto hade stängts för att hon hade förklarats avliden.

Men hur kunde det vara möjligt? I själva verket var den avlidna personen Nalies mormor, Eileen McEvoy, som barnbarnet hade tagit hand om konstant. Den gamla kvinnans pension hade betalats ut direkt till Holdsworths konto en gång i månaden. Men när Eileen avled trodde banken att det var Natalie som hade dött så de avslutade hennes konto.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Kvinnan berättar hur samtalet med bankoperatören utvecklades. När hon insåg att hennes kort var spärrat tänkte hon: "Vad konstigt, jag har ju pengar på kontot. Jag hade pengar på kontot så jag blev väldigt undrande. Jag ringde genast banken och de bad mig ange min säkerhetskod, kontonummer och en massa annat. När jag blivit kopplad till en kontorist berättade jag vem jag var och hon svarade, 'Åh, men du avled 1 maj', jag sa 'Ursäkta?. Jag kan uppenbarligen inte vara död eftersom jag pratar i telefonen med dig just nu'. Jag blev chockad."

Natalie förklarade att det var hennes mormor som hade dött, och efter ett tre timmar långt telefonsamtal informerade kontoristen henne om att banken skulle återställa hennes konto. Efter några veckor fick kvinnan sitt nya kort konfiguerat korrekt. Men Holdsworth hade enorma och brådskande utgifter att betala.
"Jag blev tvungen att ta ett lån av kommunen och leva på mina föräldrar och min sambo. Fruktansvärt löjligt."

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Av denna anledning begärde Natalie om ett skadestånd från banken för den skada de hade orsakat henne, men som svar fick hon ett oacceptabelt erbjudande: "De erbjöd mig 11 pund för att täcka det tre timmar långa telefonsamtalet. Jag trodde att det var ett skämt. 11£ för all stress och irritation de hade orsakat mig. När jag insisterade sa de att de kunde erbjuda mig 73 pund. Jag vägrade, och jag är absolut inte glad över vad de har gjort mig."

Så småningom kompenserades hon av Finansombudsmannen efter att de hade granskat fallet två gånger. Hon fick en ersättning på 1.289 pund för att arkivera klagomålet. Kvinnan anser dock att det inte är tillräckligt, på grund av de stora svårigheter hon hade fått gå igenom för ett misstag som de hade begått.
"Om jag ska vara ärlig så täcker det inte för alla problem de utsatte mig för. Till och med att hinna betala alla räkningar är ett hårt arbete efter att ha varit utan pengar så länge."

Vad tycker du om detta?

Advertisement