Hon bestämmer sig för att göra karriär som modell på tröskeln till 70 år: "Det som räknas är vårt väsen"

Titti Carlberg

24 September 2022

Hon bestämmer sig för att göra karriär som modell på tröskeln till 70 år:
Advertisement

Kan vi vara vackra i vilken ålder som helst, eller är det oundvikligt att skönheten bleknar med årens gång? För en del kvinnor kan det att bli gammal vara en svår process att acceptera, att notera uppkomsten av de första rynkorna och blekningen av det som några år tidigare strålade. Många kämpar för att känna igen sig i spegeln, medan andra upplever årens gång mer lugnt och den oundvikliga uppkomsten av grått hår och synliga tecken på framskridande ålder. Sedan finns det de som utmanar timglaset och den - felaktiga - övertygelsen om att skönhet är en ren ungdomlig dygd: det är fallet med denna snygga kvinna som 71 år gammal poserar som modell.

via Longe Viver Melhor

Advertisement

Setsuko Saito, artistnamn Rosa Saito, är 71 år gammal och hon föddes i Aracatuba, Sao Paolo. Först vid 68-års ålder bestämde hon sig för att göra karriär som modell, trots att hennes hår visade stänk av grått och hennes längd inte längre överensstämde med den som vanligtvis krävs för denna roll, som är 1,68 m. Kvinnan avskräcktes inte av dessa "gränser" och inte heller av sin ålder: den huvusakliga egenskapen som fick henne att ge sig ut på detta äventyr var hennes kreativa, starka och bestämda personlighet. 

Allt började med att några proffs inom sektorn erbjöd henne att ta den här vägen, men först vid den tredje inbjudan bestämde hon sig för att försöka.
"Jag lät idén mogna i ett helt år, trots allt så finns det vissa nackdelar med detta, det var inget som jag ville ge mig in på utan att reflektera noga. Men till slut bestämde jag mig för att ge det en chans."

Rosa har sedan barndomen uttryckt sin starka konstnärliga natur och har ägnat sig åt att sjunga, skriva och teckna: "Jag har alltid vetat att jag skulle ägna mig åt något kreativt, något som jag kunde hitta på själv. Allt jag gör är tack vare det." säger modellen.

Innan Saito gav sig in på denna nya väg hade hon några personliga svårigheter som hon var tvungen att reda ut, men hon ägnade sig åt sina växter som gav henne styrkan att fortsätta vara positiv och övervinna de kritiska ögonblicken.
"Det är viktigt att söka och hitta sig själv. Min stund av frid är med dem: växterna. Jag går ut i min trädgård och pratar med dem."

Advertisement

Enligt Rosa ligger skönheten i ens väsen, i att odla harmoni med sig själv:"En person kan vara söt, fängslande, vänlig och det betyder mycket mer än perfekt skönhet. Enligt mig är det innehållet som spelar roll.

Är du överns med henne? Vad tycker du om hennes val att bli modell vid 70?

Advertisement