Grannens tupp galer hundratals gånger om dagen, klagomålen hamnar i rätten: "Det är outhärdligt"

av Titti Carlberg

12 Augusti 2022

Grannens tupp galer hundratals gånger om dagen, klagomålen hamnar i rätten: "Det är outhärdligt"
Advertisement

De som älskar landsbygden och de som bor i landsbygdsområden vet mycket väl vad det innebär att vakna upp till ljudet av en tupp som galar, snarare än med ljudet av ett förinställt larm. Att vara i kontakt med naturen är verkligen fascinerande, men att inte kunna kontrollera den och vissa aspekter kan vara irriterande eller till och med outhärdliga. Vissa av dessa situationer är ibland inte ett eget val, eftersom de också kan inträffa i staden.

Vi pratar om ett tyskt par som varje dag drabbas av galandet från grannens tupp, den sjunger cirka 200 gånger om dagen, tillräckligt för att få dem att vända sig till domstol.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Friedrich-Wilhelm K, är 76 år gammal och bor med sin fru Jutta nära Bad Salzuflen, Tyskland. De har offentliggjort vad som håller på att bli en verklig gräns för deras lugn: en tupp som heter Magda. Djuret tillhör en granne och den börjar med sitt galande klockan 8 på morgonen och fortsätter till sena kvällen utan uppehåll.

Makarna tvingas därför stå ut med oväsendet, de försöker dock dämpa det genom att ha alla fönster stängda och undvika att vara ute i trädgården: något som de inte accepterar längre eftersom de vill vara fria att kunna utnyttja sitt område. Deras önskan är att Magda avlägsnas från grannens gård och de har vänt sig till en advokat för att få hjälp.

"Den är instängd på natten men släpps ut klockan 8 på morgonen och sätter igång med sitt galande" förklarar Friedrich-Wilhelm, "Sedan galer den mellan 100 till 200 gånger under dagen. Vi kan inte vara ute i vår trädgård och vi kan inte ha våra fönster öppna. Det är outhärdligt." Jutta bekräftar sin makes ord och säger att det inte går att leva på det sättet.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Torsten Gieseke, deras advokat, konstaterade att "en tupp hör inte hemma i ett lugnt bostadsområde" och i själva verket hade en annan boende i området flyttat för att undkomma den outröttliga Magda. I väntan på rättegång samlar makarna in bevis genom att spela in tuppens oupphörliga galande.

Men även ägaren till tuppen, femtioåriga Michela, har en åsikt. "Hönsen behöver tuppen annars bråkar de sinsemellan". För kvinnan, som köpte kycklingar för några år sedan, för att få ägg skulle närvaron av Magda vara avgörande för att upprätthålla ordningen bland hennes djur. Först senare insåg hon att Magda var en tupp och inte en höna.

Friedrich-Wilhelm och hans fru är inte de enda som klagar, deras barn och många andra grannar har också försökt övertala Michela att göra sig av med det störande elementet. "Hon ger inte upp sin tupp, vi måste leva med den om vi inte vinner i rätten.".

Vad skulle du ha gjort i deras ställe? Skulle du ha stått ut med den eller skulle du ha följt deras exempel?

Advertisement