Den lilla flickan med ostyrigt hår: en mycket sällsynt sjukdom har gjort henne till en stjärna på sociala medier

av Titti Carlberg

16 Augusti 2022

Den lilla flickan med ostyrigt hår: en mycket sällsynt sjukdom har gjort henne till en stjärna på sociala medier
Advertisement

Håret  är vår viktigaste accessoar och att hålla det rent och snyggt är första steget för att bli nöjda med oss själva när vi tittar oss i spegeln. Oavsett om det är långt eller kort tillbringar vi flera timmar om dagen för att vårda det, inklusive schampo, balsam, inpackningar, mjukgörande olja, skum och spray.

Dessutom, för att känna oss yngre och vackrare tar vi färgämnen till hjälp för att radera alla tecken på åldrandet. För att inte tala om de långa sessionerna hos frisören, ett riktigt universalmedel när vi känner behov av att slappna av och unna oss lite välbefinnande!

Hur skulle du känna dig om du en morgon vaknade med ostyrigt hår?

via Newsweek

Advertisement

Visste du att det finns en mycket sällsynt genetiskt egenskap som påverkar håret och gör det otämjbart? Det kallas "Okombibelt hårsyndrom", det drabbar i allmänhet ljushåriga barn i mycket tidig barndom och minskar succesivt från 3 års ålder tills det helt har försvunnit i tonåren

Enligt US Genetic Disease Information Center finns det drygt 100 fall över hela världen med denna genetiska egenskap som gör håret väldigt torrt, frissigt som lätt trasslar till sig och är skört; från dess lyster kommer även ett annat namn för det "spun glass syndrome". Fördelen med att ha denna egenskap är att håret inte blir fett som andra hårtyper och behöver inte tvättas så ofta.

En mamma från Great Blakenham, Suffolk, har bestämt sig för att förvandla denna egenskap till ett mervärde och se till att hennes lilla dotter är stolt över sitt okuvliga hår.

Advertisement

Layla Davis är en glad och livlig 17 månader gammal tjej. När hon föddes var hennes hår mjukt, men vid 12 månaders ålder började det växa mer och mer utåt, vilket har gett henne smeknamnet "Boris Johnson" och "Albert Einstein".

Mamman Charlotte Davis, 28, berättar att hennes dotter har diagnotiserats med okombibelt hårsyndrom"Jag gick igenom en period av förnekelse", säger den unga mamman till pressen. "Jag var sen med att genomföra testet eftersom endast ett fåtal människor i världen har denna egenskap, chansen att få den är väldigt låg. Men nu är jag väldigt stolt över denna diagnos eftersom den är så sällsynt.".

Flickans söta utsende gör att folk ständigt rusar fram för att ta på håret och rufsa det, vilket har gjort att även Layla har tagit för vana att rufsa till sitt hår. Mamma Charlotte säger att hon även har en son på två år, som efter att ha insett skillnaden i sin systers hår ofta rufsar om håret på dem bägge. "Jag vet inte om Layla förstår att hon är speciell." säger Charlotte "Men jag vill att hon ska växa upp med medvetenheten om det extraordinära i hennes utseende, även om hon inte ser ut som alla andra.".

En ganska ovanlig och ibland irriterande egenskap, men det räcker med att man ser på den från rätt perspektiv för att se den som en fördel, eller hur?

Advertisement