Spökön som dyker upp och försvinner från Google Maps; ett mysterium som förvirrar vetenskapen

Titti Carlberg

13 Maj 2022

Spökön som dyker upp och försvinner från Google Maps; ett mysterium som förvirrar vetenskapen
Advertisement

Föreställ dig att du åker till en precis plats, guidad av en karta, du kommer fram och upptäcker att platsen inte finns på riktigt. På dess ställe finns bara havets vågor, inget annat.

Omöjligt? Absurt? Nej, inte direkt, för ön som vi ska berätta om har just denna egenskap: den dyker upp och försvinner från kartan, även om den upptäcktes för många år sedan och har ett specifikt namn. Det är ingen slump att denna mystiska atoll i Stilla Havet är döpt till "spökön", och har väckt nyfikenhet hos forskare och experter, mer än någonsin fast beslutna att klargöra detta. Är du redo att göra en resa till Sandy Island?

via Scitechdaily

Advertisement

Även om det kan vara lite fantasifullt är "spökö" ett begrepp som är välkänt för vetenskapen. Så definieras ett framväxt land som upptäckts och sätts in på kartorna men som vid ett senare tillfälle inte längre dyker upp och därför tas bort. Hur är det möjligt? Vissa av dem kan vara en del av legender, andra kan vara resultatet av felaktiga obervationer av upptäcktsresanden och navigatörer, eller så kan de verkligen inte längre existera som ett resultat av naturliga fenomen.

Det är inte svårt att fascineras av dessa öar, och Sandy Island bevisar det. Denna, minst sagt, mystiska ö har dykt upp och försvunnit på Google Maps, vilket har lämnat forskare förvirrade flera gånger, till den grad att flera expeditioner och sökningar har genomförts. Sandy Island skulle ligga - på riktigt och officiellt! - i Korallhavet, mellan Australien och franska Nya Kaledonien, och dess existens är känd sedan 1774, när den berömda upptäcktsresanden James Cook ritade den på en av sina kartor.

Tänker du, att om en plats finns på officiella kartor betyder det att den finns i den verkliga världen? För Sandy Island är det inte så. Rapporterad på de franska hydrografiska kartorna, år 1979 togs den bort från dem. Flera år senare indikerades den dock tydligt på Google Maps, där den fanns kvar fram till år 2012. Men senare minns många Googleanvändare att de, genom satellitbilderna från Google Earth hade observerat en sorts mörk "polygon" i mitten av Stilla havet, precis på den platsen där ön skulle ligga.

R.C. Carrington - Hydrographic Office - nla.gov.au

Sandy Island är, trots det, inte frukten av fantasin. Tidens krönikor talar om andra iaktaggelser som ägde rum år 1895, en period då även öns mått spreds, den ansågs vara 15 mil lång och drygt 3 mil bred. Så var har den tagit vägen? Det är vad vetenskapsmän och forskare från hela världen har frågat sig och år 2012 bestämde de sig äntligen för ett tydligt svar.

I november det året seglade australienska experter  från R/V Southern Surveyor iväg för att söka Sandy Island. Väl framme vid platsen där ön skulle ligga såg de inget annat än det blå havet! Det fanns inga spår av ön och vattnets djup var vid den tidpunkten mer än 1.400 meter, vilket uteslöt att ön hade synts "nyligen". Därmed har denna mystiska atoll även tagits bort från de digitala kartorna, även om gåtan inte är löst.

Andra undersökningar har faktiskt konstaterat att i dessa delar kunde ett stort flytande block av pimpsten ha passerat efter utbrottet hos en vulkan på Tongaöarna. Kan det ha varit det som upptäcksresarna från det förflutna hade sett? Och kan Googles satelliter ha förevigat en ytterligare efter flera års tid, när den slumpmässigt passerade just där? Mysteriet kvarstår dock, och Sandy Island är mer än någonsin en "mystisk" och fascinerande plats... även om den kanske aldrig har funnits.

Advertisement