Ingen man och barn? Kinesiska kvinnor berättar om singellivets skönhet på sociala medier

av Titti Carlberg

17 April 2022

Ingen man och barn? Kinesiska kvinnor berättar om singellivets skönhet på sociala medier
Advertisement

Även om tiderna har förändrats och den traditionella familjen inte längre anses vara ett väsentligt socialt stigma, kvinnor som når en mogen ålder utan man eller barn anses fortfarande lite som på glasberget: men i verkligheten kan livet vara vackert även utan allt detta och många är angelägna att förtydliga det. Utöver möjliga fördomar eller inte, är det individuellt att vara singel: kinesiska kvinnor har hittat ett sätt att visa det genom att dela sina framgångar på webben.

Det aktuella sociala nätverket som heter Xiaohongshu är väldigt populärt i Kina.

via Central Recorder

Advertisement
Mini/Xiaohongshu

Mini/Xiaohongshu

Xiaohongshu är ett kinesiskt Instagram, där influencer, som till exempel Mini, delar bilder och klipp som ogifta, men moderna, kvinnor.

Mini arbetar som affärskonsulent och har en ganska bra livsstil: på morgonen visar hon sitt uppvaknande i ett stort sovrum komplett med automatiserade gardiner som, när de väl dragits undan, avslöjar den fantastiska utsikten över hennes stad.

Sedan börjar kvinnan sin morgonskönhetsrutin med väldigt dyra produkter och går sedan till frisören, handlar och äter lunch med vänner.

Förutom att dela med sig av sitt glamorösa liv är Mini angelägen om att betona sin status som singelkvinna. Hennes rubrik är faktiskt: "Vad är livet för en 41-åring som inte är gift och har barn?" eller "41 år gammal, celibat utan barn, fulla och rika dagar."

Advertisement
Mini/Xiaohongshu

Mini/Xiaohongshu

Kinesisk kultur präglas fortfarande av den gifta kvinnans stigma, så mycket att ensamstående kvinnor, över 27 år, benämms "shenn nu" som betyder "överbliven kvinna", en term med en ganska negativ innebörd som leder till betydelsen "oönskade kvinnor".

Influencern i fråga visar dock upp sin "överblivenhet" med stolthet eftersom hon vill vara en förebild och inspiration för andra singelkvinnor.

"Jag vill säga till dem att bara för att de är singlar betyder det inte att de inte kan leva ett tillfredsställande och underbart livsäger kvinnan, som inte vill avslöja sitt riktiga namn. "Folk säger att äldre singelkvinnor är oönskade och värdelösa i social sammanhang. Jag vill visa dem att det är långt ifrån verkligheten."

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Mini är bara ett exempel bland många andra: många kvinnor följer hennes exempel och visar på sociala medier att de lever ett fullt och fantastiskt liv även utan en man bredvid sig: fotografier från semestrar och lyxiga kläder, allt tillsammans med frasen "Jag är singel".

En livsstil som uppmuntrar till en kulturell förändring till förmån för kvinnor som inte bör dömas för deras livsval. Budskapet är inte att man inte vill ha man och barn, utan att man kan vara lycklig utan dem. Att en kvinnas framgång inte är proportionell för den familj hon skapar utan för sina personliga prestationer - särskilt de ekonomiska - som hon lyckas uppnå med sina kunskaper.

Advertisement