Upptäckter av konsekvenser på astronauternas hjärnor efter långa flygningar: studien

av Titti Carlberg

09 Mars 2022

Upptäckter av konsekvenser på astronauternas hjärnor efter långa flygningar: studien
Advertisement

Att resa i rymden och upptäcka universums hemligheter är ett privilegium som vi alla skulle vilja ha, men som bara hör till astronauterna: att lämna Planeten är ett uppdrag som kräver viktiga förberedelser, förutom en serie av grundläggande krav. Astronautyrket är en av de mest populära önskedrömmarna för barn och när man föreställer sig deras handlingar bortom världens gränser frågar man sig vad de känner och vad de ser.

Men vad kanske få undrar är vad effekterna på hjärnan blir efter en lång rymdfärd.

Svaret är en forskning utförd i Belgien med ganska intressant data.

via Cosmos Magazine

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

För första gången diskuterades faktiskt den inverkan som en lång vistelse utanför jorden skulle ha på den cerebrala nivån hos astronauter.

Studien ägde rum vid universitetet i Antwerpen, under ledning av forskaren Floris Wuyts, som undersökte tolv manliga astronauter som i genomsnitt tillbringat cirka sex månader i rymden.

Genom att analysera deltagarnas hjärnor både före och efter flygningen med diffusions-MR-skanningar, upptäckte forskaren förändringar i den vita substansen, det område av hjärnan som ansvarar för att kommunicera och utbyta information mellan olika regioner av den gråa substansen.

Sju månader efter deras återkomst genomförde forskarna en sista kontroll med fibertraktografi, en hjärnavbildningsteknik, vilken bekräftade att förändringarna i den vita substansen fortfarande var närvarande.

"Vi upptäckte kombinationer i de neurala sambanden mellan olika rörelser i hjärnan" säger Andrei Doroshin, huvudförfattare till studien. "Motoriska områden är hjärncentra där rörelsekommandon initieras. I frånvaro av gravitation behöver en astronaut drastiskt anpassa sina rörelsestrategier till den fasta marken på Jorden. Vår studie visar att deras hjärna är omkopplad, så att säga."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Dessa tester, säger Wuyts, är som ett pussel som ännu inte är färdiglagt: forskningen måste fortsätta genom att analysera förändringarna i hjärnan ur ytterligare synvinklar och använda diversifierande procedurer.

Detta kommer att göra det möjligt att integrera beteenden för att bevara astronauternas hälsa med de som redan finns, som att utföra fysisk aktivitet två timmar om dagen när de är ombord för att motverka att musklerna försvagas på grund av frånvaron av gravitation.

Inte bara kroppen utan hjärnan behöver också anpassa sig till en annan miljö än den jordiska, till vilken den skapades och programmerades.

Med tanke på ett eventuellt nio månaders långt uppdrag till Mars kan ytterliggare studier i detta avseende visa sig vara grundläggande.

Advertisement