Han anförtror en främling sina barn och låter henne ta dem över den ukrainska gränsen: en berättelse om solidaritet

av Titti Carlberg

05 Mars 2022

Han anförtror en främling sina barn och låter henne ta dem över den ukrainska gränsen: en berättelse om solidaritet
Advertisement

Solidaritet är en av de värderingar som människor gradvis tycks tappa, men som alla sällsynta saker får ännu mer värde i de ögonblick då den dyker upp och visar sig.

Inte minst tillit, som tycks vara en allt modigare handling att omsätta i praktiken: att lita på andras lojalitet kan kännas riskabelt, men det finns ingen bättre känsla än när man upptäcker att man har gjort rätt i att anförtro något väldigt viktigt till en annan person.

Det finns tillfällen då man tyvärr inte har något annat val än att riskera att lita på någon, och att då dessutom behöva lita på en främling är ännu svårare: det var det en man i Ukraina bestämde sig för att göra, han befann sig i en väldigt svår situation, och blev tvungen att anförtro sina barn till en främmande kvinna.

via New York Post

Advertisement

‘ENTRUSTED WITH A PRECIOUS CARGO’ LOOK: Anna Semyuk reunites with her children at the Beregsurany border crossing in...

Pubblicato da INQUIRER.net su Sabato 26 febbraio 2022

I detta komplicerade och kritiska sammanhang som nationen befinner sig i, visade en kvinna vid namn Nataliya Ableyeva en stor solidaritet med Ableeva, en man i stora svårigheter.

Den 58-åriga kvinnan befann sig vid gränsen mellan Ukraina och Ungern, när hon träffade trettioåttaåringen och hans två barn, en pojke och en flicka, från Kamianets-Podilsky.

Ukraina har förbjudit alla män som är mellan 18 och 60 år gamla att expatriera, för att säkerställa att de stannar kvar och försvarar sitt land. Vakterna hindrade alltså Ableeva från att resa, så den unge pappan kunde inte följa sina barn över gränsen till deras destination.

Vid det tillfället vände sig mannen till Ableyeva och anförtrodde henne den känsliga uppgiften att följa barnen i hans ställe. "Pappan gav mig helt enkelt de två barnen och deras pass, och han sa att han litade på mig, att jag skulle ta med dem hem".

Mamman till de två barnen, Anna Semyuk, reste från Italien för att föra dem i säkerhet, den desperata pappan anförtrodde alltså en främling det mest värdefulla han hade och mobiltelefonnumret till sin hustru. Han kramade sina barn hårt och satte på dem varma jackor och mössor så att de skulle vara skyddade från kylan.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Även Nataliya har två barn, om än vuxna, båda blockerade i Ukraina på grund av dekretet om mobiliseringen, så hon tvekade inte en sekund över att hjälpa stackars Ableeva: hon tog båda barnen i händerna och förde dem över den ukrainska gränsen. 

Väl kommen till Beregsurany, Ungern, började det ena barnets mobiltelefon att ringa, det var barnens mamma, på väg att nå gränsen.

När den 33-åriga kvinnan kom till mötesplatsen kramade hon hårt sina barn och tackade, gråtandes, kvinnan som hade fört barnen över gränsen. "Allt jag kan säga till mina barn nu är att allt kommer att bli bra. Vi kommer att återvända hem inom en till två veckor" säger Anna.

Ett avsnitt som påminner oss om vikten av solidaritet som i många situationer verkligen kan göra skillnad och vara minst sagt värdefullt.

 

Advertisement