Han ber om att få jobba hemifrån, men chefen går inte med på det: "Du är inaktiv på jobbchatten, jag litar inte på dig"

av Titti Carlberg

10 Mars 2022

Han ber om att få jobba hemifrån, men chefen går inte med på det: "Du är inaktiv på jobbchatten, jag litar inte på dig"
Advertisement

På senare tid har agilt arbetssätt, för de yrken som kräver det, alltmer etablerat sig, med fördelar både för företaget och de anställda. Faktum är att genom att arbeta hemifrån kan man minska förvaltningskostnaderna, personalen kan organisera sin tid bättre och i vissa fall kan det förbättra kvaliteten på prestationerna genom att undvika stress på kontoret.

Nackdelarna är förvisso frånvaron av sällskap och delning, såväl som en svårare verifiering av cheferna om det faktiska effektiva utförandet av aktivitet av de anställda.

Ett tillstånd som kan generera problem och missförstånd, som berättas av en användare på Reddit-plattformen.

via Reddit

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Killen förklarade att företaget som han arbetar för sen tre år tillbaka, har gjort upp ett organisationsprogram för att de anställda ska kunna arbeta med smartworking på heltid, eller några dagar hemifrån och några dagar på kontoret, eller heltid på kontoret.

"Jag ville verkligen jobba hemifrån på heltid. Jag avskyr verkligen att vara på kontoret: det är distraherande, jag har en lång resväg fram och tillbaka, det finns ingen fördel att vara där. Jag föredrar att jobba hemifrån."

Hans önskan uppfylldes dock inte: "Jag blev utsedd för att jobba heltid på kontoret. Jag förstår inte varför. Jag jobbar i ett team på 8 personer, vi finns alla på olika kontor, i olika delar av landet. Jag arbetar på det här företaget sen tre år tillbaka och vi har aldrig haft ett personligt möte. Alla andra i mitt team får jobba hemifrån."

Medarbetaren pratade med sin chef och bad om att få fortsätta arbeta hemifrån, men svaret blev negativt.

Motivet? Enligt hans arbetsgivare förtjänar han inte tillräckligt med förtroende för att få permanent smartworking eftersom han alltför ofta är offline på jobbchatten

"Jag har ett snabbmeddelandesystem på en nivå som visar att jag är tillgänglig, inaktiv eller i ett möte. Om jag inte rör vid knappen på 5 minuter så visar den inaktivitet. Så de bestämde sig för att använda den som ett måttstock för att verifiera vem som jobbar och vem som inte jobbar" skriver medarbetaren. "Faktum är att jag, precis som många andra människor i olika typer av arbete, inte är konstant upptagen 8 timmar på en dag. Mängden arbete jag gör under en vanlig dag kräver 3-5 timmars uppmärksamhet. Det finns faktiskt ingenting att göra under hela arbetsdagen."

 

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Huvudpersonen i inlägget sa att hans prestation faktiskt har ökat genom att arbeta hemifrån. Smartworking är ingen ursäkt för att försumma sina plikter, som han fullgör varje dag utan att skjuta upp något.

"Tydligen gör det mig till en sämre arbetare. Jag fick höra att om det inte vore för det skulle de gärna låta mig arbeta hemifrån."

Vid det tillfället installerade han ett program som visar att han är online åtta timmar i sträck: "jag skapade ett script 6-raders PowerShell som praktiskt taget visar sig virtuellt var fjärde minut, varje dag från klockan 8.00 till 17.00. Så nu är jag bokstavligt talat aldrig inaktiv. Jag producerar samma mängd arbete och läser böcker, jag spelar tv-spel. Men har en grön lampa tänd bredvid mitt namn hela dagen.

Efter detta knep hade han ett till möte med sin chef som genast ändrade sig: nu när han visade sig vara mindre inaktiv kunde han fortsätta arbeta hemifrån som han önskade. "Allt på grund av en liten ikon i mjukvaran" avslutar användaren.

Ett genialt drag som gjorde det möjligt för honom att fortsätta göra sitt jobb på bästa sätt.

Vad tycker du om detta?

Advertisement