Han överges av sina föräldrar på grund av sitt utseende men blir senare en framgångsrik modell

av Titti Carlberg

01 Januari 2023

Han överges av sina föräldrar på grund av sitt utseende men blir senare en framgångsrik modell
Advertisement

Det är inte alla som klarar att se bortom utseendet, de låter sig ofta förvirras av det yttre utan att undersöka närmare. På så sä sätt gör de dock inget annat än att skapa en osäkerhet som pressar individen att inte tro på sig själv, och framför allt att inte acceptera sig själva.

Det skulle vara trevligt med ett samhälle som inte håller fast vid att döma en bok efter omslaget. Vi bör alla få ha möjligheten att visa vilka vi verkligen är, utan rädsla för att bli dömda. Killen vi ska berätta om förstod redan i ung ålder hur världen fungerar. Han övergavs nämligen av sina föräldrar på grund av sitt utseende och blev tvungen att lära sig acceptera sig själv.

via Phil Star Life

Advertisement

Jono Lancaster, 37, har ett utseende som kännetecknas av en underutvecklad käklinje, frånvaro av kindben och distinkt formade öron. Allt detta beror på en sjukdom, diagnotiserad vid födseln, känd som Treacher Collins syndrom, som leder till missbildningar i ansiktet och på huvudet.

Även om det kan vara svårt att relatera till en nyfödd med en slående missbildning, förtjänar varje barn sina föräldrars kärlek. Jonos pappa och mamma tyckte dock inte det och 36 timmar efter förlossningen fattade de beslutet att lämna honom till adoption. Pojken övergavs alltså när han var nyfödd, ett outplånligt märke i hans liv, men hans adoptivmamma Jean valde honom just på grund av hans oskiljaktiga utseende, hon stöttade och förvarade honom mot fördomar.

"Mamma Jean har alltid skyddat mig. Hon tog emot mig när jag bara var 2 veckor gammal och adopterade mig permanent när jag var 5 år. Sjukhuspersonalen hade varnat henne för mitt utseende, men hon har berättat för mig att hon inte kunde låta bli att le första gången hon såg mig". 

Advertisement

Jono har ägnat en stor del av sitt liv åt att lära sig acceptera sitt utseende, han har kämpat mot fördomar hos människor som bara ser till det yttre. Men med tiden och med närheten till personer som älskar honom har han lyckats få ett bra självförtroende, vilket har lett till att han nu arbetar som fotomodell. Han har dessutom beslutat sig för att hjälpa andra som inte accepterar sig själva på grund av att de är födda med samma syndrom som han.

Denna man kanske aldrig lyckas förlåta sina biologiska föräldrar, men deras val har dock gjort det möjligt för honom att leva ett fantastiskt liv. "De födde mig till den här världen. Jag har rest en lång väg för att komma dit jag är. Men nu är jag på en plats av lycka och glädje".

Vad tycker du?

Advertisement