Han lånar en smartwatch av en vän och upptäcker att han behöver en hjärttransplantation

av Titti Carlberg

03 Mars 2022

Han lånar en smartwatch av en vän och upptäcker att han behöver en hjärttransplantation
Advertisement

Utöver dess många användningsområden för fritid och ofta - låt oss erkänna det - överflödiga, kan modern teknik ibland visa sig vara riktigt användbar. Vi inser detta varje gång när en banbrytande enhet hjälper oss att utföra operationer som tills för några år sedan helt enkelt var otänkbara, eller för att upptäcka viktig information.

Och helt säkert märkte, den 30-åriga mannen, som är huvudpersonen i vår berättelse, det. Efter att ha lånat en FitBit av en kompis mätte han sin puls med klockan och upptäckte att något i hans hälsotillstånd inte var bra. Så pass illa att han nu står i kö för en hjärttransplantation. Detta är vad som hände.

via Daily Mail

Advertisement
Timo Newton-Syms/Flickr - Not the actual photo

Timo Newton-Syms/Flickr - Not the actual photo

Under en tid hade Ryan Gabb, en 30-åring från Wales, inte mått så bra och lyckades inte bli av med den irriterande andfåddheten och de influensaliknande symptomen. Han berättar om det själv och beskriver hur en enkel fitbit fitnessklocka bokstavligen fick honom att öppna ögonen

Efter att ha bett om att få låna en väns smartwatchbestämde sig Ryan för att mäta sin hjärtfrekvens och övervaka den flera gånger under några timmar. Vid det tillfället upptäckte han att den data som registrerades av klockan inte alls var speciellt lugnande: Hans hjärtslag var fler än 100 på en minut, ett tecken på att något inte var som det skulle. Faktum är att hos en frisk vuxen bör den normala frekvensen i vila ligga på mellan 60 och 90 slag, med vissa undantag för mycket vältränade personer

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Gabb bestämde sig därför för att låta sig undersökas av en specialist, som omedelbart remitterade honom till sjukhuset för ytterligare nödvändiga kontroller. Undersökningen visade att han hade dilaterad kardiomyopati, en hjärtsjukdom som försämrar hjärtats förmåga att effektivt pumpa blod till resten av kroppen. Efter en akut operation där den unge mannen fick ett mekaniskt stödsystem står han nu på väntelistan för transpantation. Om han inte hade mätt sin hjärtfrekvens med sin väns klocka hade han kanske - enligt han själv - underskattat problemet och kanske agerat för sent.

"Jag kände att jag inte mådde bra - berättar Ryan - men jag förväntade mig aldrig en så allvarlig patologi. När jag fick reda på det blev jag helt chockad". Tur i oturen alltså, och med tanke på situationen kan vi bara önska honom lycka till.

 

Advertisement