7 gigantiska djur av olika arter som är svåra för människan att möta

av Titti Carlberg

09 Mars 2022

7 gigantiska djur av olika arter som är svåra för människan att möta
Advertisement

Faunan på vår Planet är väldigt varierande och inkluderar många olika arter: det är verkligen svårt att känna till hela världens olika arter. Vissa djur är också extremt svåra att hitta och identifiera för människan: det gäller inte bara för de minsta eller till och med mikroskopiska, utan också de av definitivt större storlek.

Förutom de mest kända stora djuren som björn, elefant och giraff, existerar det några exempel av "gigantisk" storlek som du kanske aldrig har sett i verkligheten. Här är några som sticker ut för sin majestät.

via Live Science

1. Blåvalen

1. Blåvalen

anim1754/Wikimedia commons

På första plats bland de största djuren finns säkert denna: balaenoptera musculus, en val vars längd kan nå upp till 30 meter och med en vikt upp till cirka 180 ton.

Advertisement

2. Goliat groda

2. Goliat groda

Ryan Somma/Wikimedia commons

Bland groddjuren räknas denna groda som ett jättelikt exempel: dess storlek kan liknas med en fullvuxen katt, med en längd på över 30 centimeter 0ch en vikt på 7 Ib. Dess egenhet är att den inte avger några ljud, och för den anledningen kallas den även för "den tysta grodan". Å andra sidan klarar den att hoppa tre meter längd.

Queen Alexandras Birdwing

Queen Alexandras Birdwing

Pixabay

Denna jättefjäril från Nya Guinea är världens största. Den är väldigt sällsynt, och en riktig skönhet: med öppna vingar mäter den cirka 30 centimeter hos honan och 20 hos hanen. Queen Alexandras Birdwing är i huvudsak i olika bruna toner och med blåa, gula, gröna och svarta fläckar.

4. Pytonorm

4. Pytonorm

Mariluna/Wikimedia commons

Av alla kända pytonormar är denna den längsta: det största hitills kända exemplaret mäter åtta meter och hittades i Malaysia

5. Den flygande räven

5. Den flygande räven

Mnolf/Wikimedia commons

Känd under namnet den flygande räven, fladdermusen Pteropus vampyrus finns på Filippinerna och är den största av sina arter. Dess kännetecken är den "gyllene kronan" och vingspannet kan nå 1,7 meter. Trots storleken är den väldigt lätt: den väger drygt ett kilo.

Advertisement

6. Blakistons uggla

6. Blakistons uggla

Tokumi/Wikimedia commons

Vetenskapsmän har ännu inte lyckats fastställa om detta är världens största uggla, men den är definitivt med på listan för de mest majestätiska av dess art: upptäckt 1883, och håller till i de japanska skogarna, Sibirien, Kina och Nordkorea, långt från människan. Dess vikt är fyra och ett halvt kilo och med öppna vingar mäter den cirka två meter.

7. Kapybara

7. Kapybara

Charles J. Sharp/Wikimedia commons

På förstaplats för de mest imponerande gnagare i världen är Kapybaran: infödd i Sydamerika och dess höjd når cirka 60 centimeter. En respektabel höjd som den bär med stolthet på sina simhudstassar.

Kände du redan till några av dessa jättedjur?

Advertisement