En fiskare hittar en enorm och mycket sällsynt havskatt: den är ljusgul

av Titti Carlberg

24 Oktober 2021

En fiskare hittar en enorm och mycket sällsynt havskatt: den är ljusgul
Advertisement

Vi tror ofta att vi känner till allt som finns omkring oss och vi tror att vi vet vad som döljer sig utanför vår hemmiljö, men vi har fel: naturen kan överraska, och den gör det på de mest otänkbara sätt och former. En yrkesfiskare i Nederländerna, Martin Glatz, var ute med sin båt, och i sitt yrke som fiskare har han sett många havskatter, men ingen har gått att jämföra med den han såg den dagen. Enligt Martins berättelse hoppade en enorm havskatt upp ur vattnet och "landade" på hans båt. Till en början kände han sig överväldigad: han hade aldrig tidigare sett en sådan fisk och visste inte vad han skulle göra med den eller hur han skulle bete sig.

via dailynationtoday

Martin Glatz Facebook

Martin Glatz Facebook

Det är inte helt säkert att det är en havskatt, det kan vara en annan art: en Silurus glanis. Dessa fiskar, hemmahörande i sjöar och floder i hela Europa, liknar havskatt, men är mycket större: de kan bli upp till 2,7 meter långa och väga upp till 130 kg, enligt National Oceanic and Atmosperic Administration (NOAA). Med tanke på fiskens storlek är det mycket troligt att det är denna art. Men det som förvånade Martin mest är färgen på den: den är ljusgul, medan havskatt och Silurus glanis är svarta eller mörkgröna med fläckiga gula fläckar. Det kan betyda att fisken som hoppade upp i Martins båt förmodligen har leucism: en genetisk patologi som visar en minskning av hudpigmentering.

Det är faktiskt inte så ovanligt att hitta djur - både däggdjur och reptiler, fåglar och fiskar - som drabbats av leucism: överraskande iaktagelser har gjorts över tid, som gula pingviner och vita späckhuggare. Även om det för oss är fascinerande att se djur med ovanligt ljusa och bisarra färger, kan det för djuren i fråga vara en stor nackdel att ha denna genetiska fysiska egenskap: den ljusa färgen gör dem mer synliga och därför mer utsatta som bytesdjur och blir därmed lättare mål. Efter att ha tagit några bilder av den sällsynta och fascinerande fisken släppte Martin den i vattnet i hopp om att den kommer att överraska några andra fiskare.

Advertisement