Han går ut med metalldetektorn och hittar en mycket värdefull medeltida brosch med "magiska" krafter

av Titti Carlberg

06 Februari 2022

Han går ut med metalldetektorn och hittar en mycket värdefull medeltida brosch med "magiska" krafter
Advertisement

Det är inte ovanligt att de mest sensationella upptäckterna är resultatet av minst sagt tursamma fall. Oavsett om det är litet eller stort, ibland vet det förflutna precis hur det kommer tillbaka levande och närvarande på de mest extravaganta och överraskande sätt. Precis som det som hände med den engelsman som vi ska berätta om.

Under en utflykt med sin metalldetektor kom den lyckliga upptäckaren över ett föremål som var minst sagt värdefullt och fascinerande. En upptäckt av högt arkeologiskt värde och fullt av historia från en avlägsen tid som får oss att resa tillbaka dit i fantasin. Med tanke på att mannen, till en början, trodde att han bara hade hittat ännu ett metalliskt avfall, blev han förvånad när han istället höll i sin hand en nål med "magiska krafter" som omedelbart uppmärksammades av experter.

via This is Wiltshire

Advertisement
Unknown. British Museum Registration No. 1929,0411.1/Wikimedia - Not the actual photo

Unknown. British Museum Registration No. 1929,0411.1/Wikimedia - Not the actual photo

Det är inte första gången som en helt ordinär person med en metalldetektor blir huvudpersonen i en sensationell upptäckt. Det var samma sak för William Nordhoff som, när han undersökte ett fält i Pewswy Vale, Wiltshire, stötte på en vacker guldnål.

"Det var en gnistra som fångade min uppmärksamhet - sa han - först trodde jag att det var ännu en värdelös metallbit men när jag tittade närmare blev jag så chockad att jag var tvungen att sätta mig ner".

Och det är inte svårt att tro på honom, eftersom Nordhoff, enligt vad som senare framkom och bekräftades av analyser som forskare genomförde, hade han en 800 år gammal guldnål i sin hand, komplett med försoningsinskriptioner som används för att avvärja hälsoproblem. 

Advertisement

"Jag förstod snabbt att det var något speciellt - fortsatte han - för jag hade sett den här typen av nål tidigare, men utan en lång inskription". Efter att ha kontaktat myndigheterna bekräftade arkeologerna värdet av juvelen och dess datering. Det är en brosch med anor från medeltiden, till en beräknad period mellan 1150 och 1350, värd flera tusen euro.

Ingraverad på broschen finns det skrivet på latin och hebreiska bokstäver, delar av böner som används just för att jaga bort eventuella hälsoproblem som på den tiden inte var ovanliga. Föremålet skulle, därför, enligt experter, ha varit bärare av magi, som om det vore en slags amulett som kunde skydda bärarens hälsa. Det är också ett ganska sällsynt föremål, med tanke på att bland de olika medeltida broscherna som har hittats, finns det ingen med en liknande skrift.

"Det fanns en chans på miljonen att jag skulle hitta den" säger Nordhoff utan att dölja sin stolthet. Nu är han, enligt brittisk lag, skyldig att sälja föremålet till ett museum och erhåller betalning av en summa som fastställs av myndigheterna. 

Och vi är säkra på att hans passion för metalldetektorn, efter denna upptäckt, kommer att vara mer aktiv än någonsin tidigare!

Advertisement