En kvinna hittar ett 25 år gammalt meddelande i en flaska: det var skrivet av en liten flicka

av Titti Carlberg

01 Februari 2022

En kvinna hittar ett 25 år gammalt meddelande i en flaska: det var skrivet av en liten flicka
Advertisement

Det finns saker som omedelbart får oss att tänka på sagor och på något sätt fantastiska och till och med lite overkliga atmosfärer. Tänk till exempel på ett meddelande inuti en flaska, en så kallad flaskpost: det räcker med att namnge det här föremålet för att man omedelbart ska tänka på historier som vi har hörts berättas men som vi aldrig trodde kunde hända i verkligheten.

Men istället vet vi väl att ibland kan verkligheten motbevisa alla slags fantasier. Den kvinna som i Norge hittade ett meddelande i en flaska var också medveten om det. Ett vittnesbörd om ett avlägset förflutet, såväl som en person som, när hon skrev de raderna, bara var ett barn. Fascinerad och förvånad över det som havet hade gett henne bestämde sig kvinnan för att belysa budskapet, och lyckades till och med spåra upp författaren.

via BBC

Advertisement
Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

Är det verkligen möjligt att en text kan färdas till sjöss i åratal och komma fram till sin destination? Tydligen ja, och det som hände bevisar det.

En minst sagt märklig och fascinerande historia, den som hela världen nu känner till tack vare den upptäckt som 37-åriga Elena Andreassen Haga gjorde, kvinnan som hittade meddelandet inneslutet i en flaska, skrivet av en 8-årig skotsk flicka från Aberdeenshire. 

Meddelandet i flaskan kastades ut i havet av Joanna Buchan för 25 år sedan. Nu är hon en 33 år, men då var hon bara 8 år och raderna, skrivna med en prydlig och lite "skolastisk" handstil, gjorde det möjligt att komma i kontakt med det barn hon då var.

Advertisement
Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

Hon kastade ut flaskan med det handskrivna meddelandet från en fiskebåt 1996 utanför den skotska staden Peterhead. Anledningen? Ett annorlunda skolprojekt som hennes klasslärare hade gett henne. Efter 25 år och 1 287 km hamnade flaskposten i Gasvaer, i Nordnorge, i Elenas händer.

Och kvinnan, efter den första förvåningen, bestämde sig för att fördjupa sig i mysteriet. Hon förlorade ingen tid utan satte igång genast med att börja söka författaren till meddelandet på sociala medier. Sökningen visade sig vara lyckosam, efter ett tag kom hon i kontakt med skotskan Joanna, som nu arbetar som läkare i Australien. 

Joanna Buchan/Facebook

Joanna Buchan/Facebook

33-åringen upptäckte inte den norska kvinnans meddelande på en gång, men när hon väl gjorde det kunde hon inte hålla tillbaka sin lycka. "När jag läste meddelandet igen skrattade jag gott - berättade hon - det finns många väldigt söta historier om hur jag var på den tiden. Jag önskar att jag hade kunnat dela min glädje med den lärare jag hade på den tiden".

Alan Turkus/Flickr - Not the actual photo

Alan Turkus/Flickr - Not the actual photo

Men vad står det i meddelandet som flöt i 25-års tid på Nordsjön? Förutom en rad nyheter, om lilla Joanna, dolde flickan inte sitt "ogillande" för några pojkar hon kände, inte heller sin passion för sötsaker

Det är inte första gången som det har hittats långväga flaskpost som har returnerats av vågorna. Om det händer så är det naturligtvis en fascinerande upplevelse!

Har du någonsin hittat en flaskpost? Vad skulle du skriva för meddelande i en flaska? 

Advertisement