En student hittar en bugg på Apples Mac Books: han får en belöning på över 100.000 dollar

av Titti Carlberg

27 Januari 2022

En student hittar en bugg på Apples Mac Books: han får en belöning på över 100.000 dollar
Advertisement

Datorkunskaper idag är en stor resurs: för att kunna jonglera med teknologier och hur de fungerar behöver du vissa färdigheter. Uppmärksamhet på detaljer och kuriosa är några av dessa. Apple har beslutat att belöna alla som lyckas hitta buggar i Apple-enheter. Programmet kallas en "bug bounty" och dessa tillåter utvecklare och IT-experter att identifiera problem och rapportera dem till Apple innan de blir allmän egendom och kan orsaka problem för kunder: det är ett komplext och mycket värdefullt jobb för det multinationella företaget, som belönar de som rapporterar buggar med en summa pengar.

via Republic World

Advertisement
Ryan Pickren Facebook

Ryan Pickren Facebook

Ryan Pickgren hittade en bugg: och inte bara det, utan han lyckades också ta hem en fin summa pengar som belöning. Ryan är en datavetenskapsstudent som upptäckte en bugg som kan utnyttjas negativt för att hacka vissa Mac-användares kameror. Många datavetare har försökt hitta buggar och rapporterat dem, och några har klagat på att Apple aldrig hade skickat en belöning till dem. Men Ryan var väldigt stolt över sin prestation: han belönades med 100.500 dollar.

Advertisement
Not the actual photo - Pixabay

Not the actual photo - Pixabay

Detta är den högsta summa som Apple någonsin har betalat för upptäckten av en bugg av denna typ, eller åtminstone den högsta kända summa. Visst är detta en värdefull upptäckt, eftersom en illvilig hackare kunde ha använt Mac:s microfon och kamera för att spionera på vad som hände på ägarens skärm, det vill säga komma åt privata dokument och filer eller bankuppgifter.

Men efter hans rapport har Apple löst allt tack vare deras programmerare, men de har aldrig kommenterat denna bugg, så vi vet inte om någon hacker lyckades utnyttja felet i tid i olagliga syften.Ryan gjorde det dock: han lyckades identifiera och utnyttja felet för att dra nytta av det, och vi är säkra på att många andra datavetare kommer att försöka identifiera några fel som har lyckas undkomma det multinationella företaget.

Advertisement