Nu kommer filmappen som spårar din blick: om du tittar bort stoppar reklamen

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

Nu kommer filmappen som spårar din blick: om du tittar bort stoppar reklamen
Advertisement

Alla som surfar på nätet varje dag är väl medvetna om detta: reklam finns överallt. Oavsett om det är banners, videor eller e-postmeddelanden, är annonsering på internet en verklig konstant, såväl som en inkomstkälla för många människor och företag.

Det är ingen slump att det försöks infoga reklam i varje utrymme för att fånga uppmärksamheten hos användarna, som ofta inte kan låta bli att bli irriterade på alla marknadsföringsknep. De försöker med alla medel att stänga annonsen, men ofta är det inte möjligt att göra det. I den meningen har företaget vi ska berätta om beslutat att gå längre och designat en applikation som i huvudsak kommer att tvinga människor att titta på reklamfilmen. Hur? Genom att spåra deras ögon.

via Independent

Maxpixel - Not the actual photo

Maxpixel - Not the actual photo

Att ta bort blicken från skärmen? Då stannar reklamen och börjar inte igen förrän du lägger blicken på den igen. Detta är, kort och gott, systemet som har tagits fram av Moviepass, en streamingstjänst som gör comeback efter ett långt uppehåll. Och det verkar som att företagets högsta ledning har valt en återkomst i stor stil, just på grund av eyetracking, som de har infogat i sin app.

Systemet är ganska enkelt: ju fler filmer du tittar på, desto mer digital valuta "tjänar" du. Men om du vill använda den krediten måste du titta på reklamannonserna. Och det är ingen idé att du tänker titta bort eller göra något annat under reklamen: MoviePass-appen ser dig och reklamen stannar tills du kommer tillbaka för att ge den din uppmärksamhet på nytt.

Advertisement
Eliza Galstyan/Wikimedia - Not the actual photo

Eliza Galstyan/Wikimedia - Not the actual photo

Om du tycker att det låter oroande, så är det inte bara du som tycker det. Sedan det amerikanska företaget tillkännagav denna nyhet har det faktiskt fått kritik just på grund av systemet eyetracking. Men MoviePass stöder dock detta val. "Det är ett sätt att göra appen mer effektiv - säger Stacey Spikes, medgrundare av tjänsten - det är en förhandsvisning som liknar dem du ser på bio".

Annonserna eller reklamen kommer att vara personliga. Och naturligtvis kommer tekniken att använda telefonens kamera och ansiktsigenkänning för att se till att användarnas ögon är vända mot annonsen. I gengäld tjänar de valuta att spendera på filmer, produkter och erbjudanden i appen.

Vad tycker du? Skulle du låta dem söka din blick på det här sättet?

Advertisement