Den här mannen betalar "kontantlöst" genom att lägga handen nära kortterminalen: han har ett chip implanterat under huden

av Titti Carlberg

15 April 2022

Den här mannen betalar "kontantlöst" genom att lägga handen nära kortterminalen: han har ett chip implanterat under huden
Advertisement

En liten rörelse med handen mot kortterminalen och för Patrick Paumen är betalningen gjord. Inga kort att dra upp från plånboken, ingen kod att ange, den delen av kroppen räcker för att han ska betala i butiken.

Om du blir förvånad och undrar hur det är möjligt att en sådan gest, som nästan verkar tagen ur en science fiction historia, kommer vi att förklara det för dig: i Paumens hand finns det ett chip. Och det är inte den enda som mannen har fått implanterat under huden. 

Vilket är hans mål?

Att ha fler och fler av dem och att utgöra en "modell" av interaktion mellan människa och teknik som, hos många, har väckt lika stort intresse som förvåning.

via BBC

Advertisement
Patrick Paumen/Facebook

Patrick Paumen/Facebook

"Varje gång jag betalar i en butik - säger Paumen, en 37-årig holländare som arbetar inom säkerhetsområde - är kassörskans reaktion ovärderlig och skapar nyfikenhet". Det är faktiskt inte så svårt att förstå varför. Föreställ dig att se en person betala med en enkel handrörelse: vem som helst skulle bli förvånad. "Sedan 2019 har jag fått ett mikrochip inopererat under huden, bara för att kunna utföra kontaktlösa betalningar", förklarar han.

Och den där lilla "accessoaren" som Patrick har i handen är inte den enda han har valt att vara värd för. Paumen har faktiskt 32 olika mikrochip under huden. Vissa används för att öppna dörrar, andra har en magnetisk funktion. Och han kommer inte att sluta. "jag vill ha fler och fler - erkänner han - proceduren för att implantera dem är smärtfri, ungefär som ett litet nyp".

Advertisement

Det är ingen slump att den här mannen definierar sig "biohacker" och "cyborg". Även om bruket att implantera chip hos människor inte är något nytt, finns det många företag idag som implementerar dessa ingrepp som en del av sin verksamhet. En ganska blomstrande verksamhet, som enligt de anställda på företagen inte får några konsekvenser för deras hälsa. Tvärtom: för dem förenklar det en hel rad operationer, och kommer att göra det mer och mer tack vare en ständig teknisk utveckling.

Mikrochip blir mindre och mindre, och lämpar sig därför bra för implantatet. Men trots de positiva tonerna råder det ingen brist på förundran. Kritiska röster från experter som väckt tvivel om denna praxis har hörts från många håll. I synnerhet när det gäller innehav av data, integriteten och säkerheten för informationen som överförs av de enheter som implanteras hos människor. "Hur mycket är vi villiga att betala för komfort?" frågar till exempel finansteknikexperten och författaren Theodora Lau.

Frågor och kritik som säkerligen får oss att reflektera. Under tiden säger sig Paumen att han är helt lugn. "Mina implantat gör min kropp bättre - säger han - jag skulle inte kunna leva utan dem".

Vad tycker du? Skulle du kunna tänka dig att göra ett liknande val?

Advertisement