Brukar du somna framför TV:n? Det kan skada din hjärna: studien

av Titti Carlberg

06 Februari 2022

Brukar du somna framför TV:n? Det kan skada din hjärna: studien
Advertisement

Vem har aldrig somnat framför TV:n? Vi har alla, vid något tillfälle, inte kunnat hindra den förestående sömnen och finner oss själva sova bekvämt i sängen eller på soffan medan vi tittar på en film, ett program eller en serie. För vissa är det faktiskt ett måste att somna med TV:n på, så pass att de till och med gör det med flit.

Ändå. om det förefaller oss vara en helt ofarlig eller till och med avkopplande sak, är studien som vi ska berätta om redo att motsäga oss. Enligt vad som har framkommit i forskningen är det långt ifrån bra för vår hälsa att vänja sig vid att somna framför TV-skärmen. Det är framför allt inte bra för hjärnan och ger inte heller den viktiga känslan av vila som vi kan få av att sova. Låt oss ta en närmare titt på vad som har upptäckts.

via Journal of Neuroscience

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Studien i fråga utfördes av forskare från det österrikiska universitetet i Salzburg och publicerades i Journal of Neuroscience. Forskarnas mål var att grundligt upptäcka och övervaka beteendet i våra hjärnor medan vi sover. Till skillnad från djur kan vi människor inte göra en tydlig skillnad mellan behovet av vila och "oväsendet" som omger oss.

Det finns faktiskt djur som för att skydda sig från rovdjur till och med sover med ett öppet öga, ett tydligt tecken på att hälften av deras hjärna, under sömnen, fungerar som en "vaktpost". Människans hjärna fungerar dock lite annorlunda. Vi har inte ett öga öppet när vi sover, men vi lyckas ändå övervaka vad som händer runt oss. Och för att göra det använder vi hörseln.

Advertisement
TheeErin/Flickr - Not the actual photo

TheeErin/Flickr - Not the actual photo

I detta är det hjärnan som jobbar med att "filtrera" de ljud som vi hör, för att samtidigt som den vilar kunna uppfatta en möjlig fara. Och ett av sättet den gör det på är att vidta åtgärder för att skilja mellan bekanta och obekanta röster, eller mellan farliga och ofarliga ljud. Det är just här som TV:n kommer in i bilden. När vi somnar framför dess skärm, kommer vår hjärna fortfarande att uppfatta dess ljud och förblir därför alltid alert

Det är tydligt, vid det här laget, att återverkningarna på vår vila kan bli väldigt tunga. Att ha TV:n på tillåter oss aldrig att verkligen vila när vi sover, eftersom vi skulle kunna tolka dessa ljud som okända röster, och därför kämpar emot från att falla im i en djup, vilsam sömn. Studien som utfördes genom att mäta hjärnaktiviteten hos 17 sovande vuxna personer var tydlig: okända ljud utlöste många mikrouppvaknanden under sömnen, till skada för hjärnavslappningen.

Det är bättre att stänga av TV:n och njuta av en djup och lugn sömn!

Advertisement