En kvinna hittar antika bröllopsbilder i en begagnad möbel: hon söker ägarna

av Titti Carlberg

30 Januari 2022

En kvinna hittar antika bröllopsbilder i en begagnad möbel: hon söker ägarna
Advertisement

Vad kan hända när du köper begagnade föremål? Det vanligaste problemet är nog oron över om de är intakta och i bra skick, och det är inte så vanligt att det ligger kvar gamla minnen i möblerna. Men det var vad som hände 30-åriga Stephanie Yau. Hon berättade i en grupp på Facebook att hennes man James hade köpt en antik möbel, som går tillbaka till mitten av 1900-talet. De förväntade sig dock inte att hitta en gammal kamerarulle i möbeln.

via BBC

Advertisement
Stephanie Yau/Facebook

Stephanie Yau/Facebook

Det handlade dock inte om vilka fotografier som helst: i lådan på möbeln hittade paret två ark med fotonegativ. Negativen var mörka och daterade, så det var svårt att förstå var de var avbildade. Paret använde sig dock av en applikation, kallad Filmory, för att konvertera negativen till digitala foton, på det sättet fick de fram de ursprungliga fotografierna.

De digitala bilderna visade en bröllopsfotografering, med ett par i bröllopskläder. Stephanie publicerade bilderna på Facebook i hopp om att spåra ägarna, genom det offentliga systemet där folk delar vidare.

Advertisement
Stephanie Yau/Facebook

Stephanie Yau/Facebook

Kvinnan skrev: "Jag vill prova på kraften i sociala medier för lite efterforskning! Detta låter kanske lite konstigt men för en tid sedan köpte vi en begagnad möbel från Marketplace på Facebook av någgon som bor i Heaton Moor i Stockport. Hon som sålde möbeln till mig berättade att hon i sin tur hade köpt den i en andrahandsaffär i Gloucester. När min man höll på att göra ren den, hittade han dessa negativ bakom en låda. Vi använde oss av en app för att framkalla dem och fick fram dessa underbara bröllopsfoton. Jag gissar på att de är från 80-talet på grund av klädstilen med mera. Detta blir kanske som att leta efter en nål i en höstack, men jag ville prova på om det finns någon online som känner detta brudpar så att jag kan skicka fotografierna till dem? Jag tänkte att det kanske skulle vara kul för dem/deras familj att dyka ner i det förgångna. Det kan vara värt ett försök!"

Stephanie Yau/Facebook

Stephanie Yau/Facebook

Genom att dela detta lyckades paret spåra ägarna: en användare skickade ett meddelande till Stephanie, han berättade att han var svärson till brudparet som porträtterades på bilderna. Han berättade också för henne att korten togs i England, 1987

Nyheten publicerades till och med på nyheterna, och det kom fram att brudparet fortfarande är lyckligt gifta och har vuxna barn. Stephanie är glad över att ha kunnat hitta ägarna till fotografierna och hon avslutar sin otroliga berättelse med att hylla de sociala mediernas otroliga potential: en berättelse om minnen, delning och bestående kärlek.

Advertisement