En pilot nödlandar planet men vägrar sedan att fortsätta flygresan: "mitt skift är över"

av Titti Carlberg

26 Januari 2022

En pilot nödlandar planet men vägrar sedan att fortsätta flygresan: "mitt skift är över"
Advertisement

Även om det på jobbet är viktigt att respektera sitt schema och de uppgifter som ska utföras, finns det ibland situationer och ansvarsområden som kräver en extra insats, även om utsikterna att gå längre inte är särskilt attraktiva. Tänk till exempel på en flygplanspilot: ett sådant jobb omfattar en hel rad risker och ansvarsområden som det ofta är svårt att backa inför.

Ändå, att döma av vad huvudpersonen i berättelsen vi ska berätta för dig gjorde, var att respektera arbetstiden viktigare än en nödsituation. Så pass att piloten, efter en rad händelser, vägrade fortsätta sitt arbete, på grund av att hans arbetspass var slut.

Berättelsen väckte omedelbart en bred debatt med många kontroverser. Gjorde han rätt att bete sig så? Men låt oss först se i detalj vad som hade hänt.

via The Express Tribune

Advertisement
Anna Zvereva/Flickr - Not the actual photo

Anna Zvereva/Flickr - Not the actual photo

Vi är i Pakistan, och piloten i fråga arbetar för Pakistan International Airlines (PIA), företaget för Öststatens flagga. Planet som han skulle flyga avgick från Riyad (Saudiarabien) och skulle landa i Pakistans huvudstad Islamabad. Men saker och ting gick inte som det skulle.

På grund av för dåligt väder tvingades piloten nödlanda vid Arabiska flygplatsen Damman. När vädret hade förbättrats och det var dags att återuppta flygningen till den pakistanska huvudstaden hade piloten dock andra planer i åtanke.

Piloten vägrade faktiskt kategoriskt att fortsätta till den planerade destinationen av en mycket specifik anledning: hans arbetsskift var över, och därför skulle han från det ögonblicket inte arbeta, utan ville vänta tills hans nästa skift skulle börja. Det är väl onödigt att säga att hans beslut skapade mycket förvirring inne i planet. Faktum är att flera passagerare protesterade mot vad som hände och några av dem vägrade till och med att kliva av planet.

Advertisement
Faisal Akram/Wikimedia - Not the actual photo

Faisal Akram/Wikimedia - Not the actual photo

För att återställa lugnet krävdes det ingripande från polisstyrkor på den saudiska flygplatsen, och till slut ordnades det boende för piloten och passagerarna på ett hotell vid Dammams flygplats.

Händelsen har, som ofta händer i dessa fall, väckt en kör av kommentarer, kritik och diskussioner. Det finns de som har visat sitt stöd till piloten och menar att hans beslut att strikt respektera sitt schema är rätt - för att utföra den sortens jobb är det viktigt att få sina timmar av vila - och de som istället ansåg att det var "överdrivet" att vägra lyfta efter nödlandningen.

Vad tycker du? Gjorde han rätt?

Advertisement