Utredare har förstått vem som avslöjade Anne Frank och hennes familjs gömställe för nazisterna

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Utredare har förstått vem som avslöjade Anne Frank och hennes familjs gömställe för nazisterna
Advertisement

Idag är Anne Frank en symbol för Shoah och en vittnesbörd om en av de sorgligaste sidorna i vår historia. Det var hennes dagbok som gjorde hennes namn känt: sidor skrivna av en flicka som upplevde judeförföljelsen på egen hand. Anne bodde i två år tillsammans med sin familj på ett hemligt gömställe i Nederländerna, ockuperat av tyskarna. Det var i detta gömställe som Anne skrev sina dagböcker som publicerades efter hennes död.

En dag, och för att vara exakt, den 4 augusti 1944, hittade nazisterna Franks gömställe och familjen fördes till koncentrationslägren i Auschwitz. Det var bara Annes pappa som överlevde och åtta år senare läste han hennes dagböcker och bestämde sig för att låta hela världen läsa dem.

via BBC

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Men vem avslöjade familjen Franks gömställe för nazisterna? Det var en fråga som Otto väldigt gärna ville få svar på. En av Otto Franks medarbetare, Johannes Kleiman, sa att den tyska polisen kände till gömstället och hur man skulle ta sig till det. 

Polisens politiska utredningsavdelning inledde en utredning: det misstänktes att förrädaren var lagerförmannen i företaget där gömstället var baserat, herr William van Maaren, men han frikändes år 1948 från alla anklagelser. Men Otto övergav aldrig misstanken om att det var en jude som hade förrått hans familj. Utredningen fortsatte under de följande åren, men utan något definitivt svar.

Men 77 år efter den tragiska händelsen hävdar en grupp utredare att de har upptäckt vem som förrådde familjen Franks position, som pekade ut platsen för nazisterna och därmed överlämnade familjen till deras tragiska öde. Teamet består av en förre detta FBI-agent och en grupp historiker, som hävdar att förrädaren var Arnold van den Bergh, en judisk notarie som arbetade i Amsterdam, och som avslöjade var familjens gömställe låg. Utredarna kommer att publicera en bok om sina fynd: The Betrayal of Anne Frank:  A Cold Case Investigation, där de förklarar orsakerna som fick notarien att förråda familjen och de steg som ledde utredarna att lägga åt sidan de andra som var misstänkta. Notarien behandlades faktiskt misstänksamt av nazisterna: han var medlem i det judiska rådet, som införde nazistisk politik på judiska platser. Rådet upplöstes 1943, och dess medlemmar hamnade i koncentrationsläger, men inte van den Bergh som fortsatte att leva fritt i Amsterdam.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Vad var motivationen som fick honom att förrådda familjen Frank? Den tidigare FBI-agenten har en teori:

"När van den Bergh förlorade alla sina skydd som befriade honom från att behöva åka till lägren, var han tvungen att ge något värdefullt till de nazister som han hade kontakt med, så att han och hans hustru skulle fortsätta att vara i säkerhet". Notarien försattes då i en dålig situation: för att rädda sitt och sin familjs liv gav han den tyska polisen några adresser där han var säker på att judar gömde sig, utan att veta att - på en av dessa adresser - gömde sig familjen Frank. Den mest oroväckande upptäckten är att det är just en jude som överlämnar en judefamilj till nazisterna, för att rädda sig själv.

Advertisement