Torkan i Amazonas avslöjar gamla gravyrer: upptäckten som ifrågasätter vår framtid

av Titti Carlberg

27 Oktober 2023

Torkan i Amazonas avslöjar gamla gravyrer: upptäckten som ifrågasätter vår framtid
Advertisement

I hjärtat av Amazonas avslöjar en aldrig tidigare skådad kris av torka en arkeologisk skatt gömd djupt i Rio Negro. Antika hällristningar dyker upp ur vattnet när världen står inför de dramatiska konsekvenserna av klimatförändringarna. Låt oss se vad den historiska betydelsen av de nyupptäckta gravyrerna är, och vad sambandet är med vår tids miljöutmaningar.

Advertisement

Hällristningar upptäckta i Amazonas

Hällristningar upptäckta i Amazonas

Pexels

Torkan som har drabbat Amazonas under denna period har lett till en drastisk minskning av flodnivåer. Detta är något som har hänt tidigare, men aldrig med denna intensitet. Faktum är att år 2010 rapporterade arkeologer om några hällristningar i Rio Negro-området, men inget som liknar de senaste upptäckterna. På flodbädden finns dussintals och dussintals mänskliga avbilder ingraverade i sten som går tillbaka cirka 2000 år.

Enligt Jamie Oliveira, från Brazilian Institute of Historical Heritage, är dessa vittnesmål som representerar en plats av stor global betydelse. Samtidigt är historikern Beatriz Carneiro säker på att Rio Negro-hällristningarna kommer att tillåta oss att förstå de antika kulturerna som bebodde det området.

Men kan vi verkligen glädja oss över en epokal arkeologisk upptäckt, på grund av ett så extremt fenomen som torkan som har drabbat Amazonas?

Advertisement

Upptäcka det förflutna... på bekostnad av vår framtid?

Upptäcka det förflutna... på bekostnad av vår framtid?

Valter Calheiros, Amazônia Real - CC BY 4.0

Vanligtvis förblir hällristningar osynliga och nedsänkta under vattnet i Rio Negro, men floden har nått sin lägsta nivå på 121 år. Kort sagt, torkan har gjort det möjligt för oss att upptäcka en arkeologisk skatt av stort värde, men den representerar ännu ett symptom på klimatförändringar. Livia Ribeiro, bosatt i staden Manaus, uttrycker paradoxen väl och beskriver känslan av upptäckten. Men samtidigt som hon beundrar dess skönhet kan hon inte låta bli att visa oro över flodens framtid:

Vi kommer, vi tittar och vi tycker att de är vackra. Men samtidigt är det oroande... Jag funderar på om den här floden kommer att finnas om 50 eller 100 år.

Torkan och klimatkrisen i allmänhet väcker grundläggande frågor om regionens överlevnad. För tillfället är förhoppningen att oron för Rio Negro kan avta och ge vika för tillfredsställelse med upptäckten av hällristningarna. Men det behövs större medvetenhet och effektiv politik.

Fler fynd i en värld som håller på att förändras

Fler fynd i en värld som håller på att förändras

Wolfgang Sauber/Wikimedia Commons

Fallet med Amazonas är inte det enda där torka tillåter väldigt viktiga upptäckter. Ett första fall inträffade i Italien 2023, där de låga nivåerna av Po visade delar av en Homo Sapiens-skalle. Detta är en extraordinär upptäckt särskilt fragmenten går tillbaka till Paleolitikum och är nya för regionen.

Det andra fallet går tillbaka till 2022 i Dinosaur Valley State Park i Texas. Även här är det en extrem torka som helt har torkat upp floden. Och även här följdes den extrema klimathändelsen av en upptäckt, denna gång av dinosauriespår som går tillbaka 113 miljoner år. Precis som med den senare kommer Amazonas hällristningar att täckas av regn, vilket kommer att föra Rio Negro tillbaka till mer optimala nivåer.

Men det går inte längre att ignorera hur dessa händelser inte bara är mer frekventa, utan också mer intensiva. Idag upptäcker vi en ovärderlig arkeologisk skatt... och imorgon?

Advertisement