Banken krediterade 150 miljoner av misstag: tusentals personer fick en "speciell" julklapp

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Banken krediterade 150 miljoner av misstag: tusentals personer fick en "speciell" julklapp
Advertisement

I julas såg 75.000 människor ett önsketänkande förvandlas till verklighet: helt plötsligt sattes omotiverade summor in på deras bankkonton, vilket blåste upp det tillgängliga saldot enormt.

Det handlade om ett tekniskt fel som involverade Santander-banken: banken krediterade av misstag en total summa på 150 miljoner euro till sina kunder och leverantörer. Nu jobbar teknikerna på att få tillbaka pengarna, men  vissa problem verkar att ha dykt upp.

via The Times

Advertisement
pixabay

pixabay

De 75.000 "lyckliga" innehavarna av kontona bor alla i Storbritannien och det är personer och företag som på ett eller annat sätt har utfört jobb för Santander-banken.

Felet uppstod i själva verket under betalning av utförda arbeten: det är ännu inte känt om det var på grund av ett dator eller ett mänskligt misstag, de utbetalade summorna dubblade sig och i vissa fall även tredubblades. Överföringarna verkar ha gjorts från olika konton, men allt i finansinstitutets namn. 

Banken erbjöd omedelbart en ursäkt till kunderna som såg felaktiga belopp krediteras, samtidigt som det säkerställdes att ingen annan kund lämnades med ett rött konto: pengarna hade inte dragits från andra kunder utan bara från bankens medel.

Santander har påbörjat processen med att återfå de summor som har raderats av misstag, men problemet är att pengarna har överförts till konton i andra banker: risken är att vissa personer redan har spenderat summan som plötsligt kom in på deras konto. I det fallet skulle det vara väldigt svårt att fortsätta med återbetalningen, för den händelse att kundernas konto blir rött. Arbete pågår nu för att lösa den komplicerade situationen. 

De här 75.000 personerna känner sig förmodligen förrådda efter att först ha sett så mycket oväntade pengar på sitt konto och vara tvungna att lämna tillbaka dem direkt.

 

Advertisement
pixabay

pixabay

Tydligen är fel som dessa som involverar Santander inte ovanliga: det har hänt andra gånger att människor har sett oförklariga summor på deras bankkonton, krediterade av banker. Och ofta fick de som spenderade de pengarna betala dyrt för det: lagarna varierar från land till land, men i princip är det olagligt att spendera pengar som inte kan bevisas legitima.

En kvinna från New Orleans, USA, fick nyligen en arresteringsorder för att hon vägrade att lämna tillbaka 1,2 miljoner dollar, som henns bank hade krediterat henne av misstag.

Det är inte läge att vara listig när sånt här händer!

Advertisement