Den hänsynslösa kameran som ser om du använder mobiltelefonen medan du kör: den har redan "fångat" 15.000 förare i England

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

Den hänsynslösa kameran som ser om du använder mobiltelefonen medan du kör: den har redan "fångat" 15.000 förare i England
Advertisement

För vem har det aldrig hänt, medan man kör bilen, att man ser sig omkring, och får syn på bilförare som använder telefonen medan de kör? Det är tyvärr inte ovanligt att bevittna sådana scener på vägarna över hela världen, och det är väl nästan onödigt att säga att ett sådant beteende är absolut riskabelt både för en själv och för andra.

Statistiken talar dessutom för sig själv: människor som inte helt förstår vikten av att inte använda telefonen medan man kör är många. I Storbritannien, till exempel, är det ett helt "normalt" beteende hos en av 200 bilförare. Att titta på telefonskärmen i bara två sekunder motsvara att köra drygt 30 meter i blindo.

Det är därför man på de brittiska motorvägarna har börjat experimentera med en ny sorts kamera, designad just för att inte missa någon som håller på med telefonen medan de kör. En flexibel teknisk upptäckt, som på ett halvår redan har förevigat tusentals bilister med händerna (och ögonen) på telefonen. Låt oss kolla in den.

via Metro

Advertisement

Data from the trial suggests one in 200 drivers use their phone while on the motorway. It is estimated that if a driver...

Pubblicato da Metro su Giovedì 30 dicembre 2021

En ny teknik som enligt trafiksäkerhetsverket skulle kunna utgöra en rejäl vändpunkt för trafiksäkerheten. Den mycket sofistikerade mjukvaran som dessa hänsynslösa vägkameror är utrustade med kan i själva verket övervaka alla körfält och, tack vare artificiell intelligens, kan frysa ögonblicket då en förare sitter med sin mobiltelefon, analysera bilden på ett ögonblick och spara den i hög upplösning, oavsett väderförhållande.

Och som om det inte vore nog kan dessa kameror spåra de förare som sitter med telefonen i fordon som färdas i upp till 300 km/h, så det är omöjligt för dem att fly. Resultaten, sedan dessa kameror togs i drift, är tydliga. Under de första sex månaderna har enheterna, som designats av förtaget Jenoptik förevigat så många som 15.000 bilister som använde sina telefoner medan de körde.

Advertisement
Pxhere- Not the actual photo

Pxhere- Not the actual photo

För dem, när och om kamerorna blir lagligt godkända, skulle det kunna bli lika många påföljder som liknar dem som utfärdas för fortkörning. I Storbritannien kan dessa böter uppgå till cirka 240 euro.

"Antalet förare som använder sina telefoner på motorvägen är skrämmande - kommenterar Geoff Collins från Jenoptik - resulten är verkligen oroande. Hittills har det varit svårt att övervaka  dessa beteenden - fortsätter han - men dessa kameror visar att artificiell intelligens kan hjälpa oss mot de som inte respekterar reglerna".

Geograph.org.uk - Not the actual photo

Geograph.org.uk - Not the actual photo

Mot bakgrund av försöken kan dessa kameror spridas långt utanför Storbritannien. Trots allt så ska ju trafiksäkerheten komma i första hand.

Vad tycker du? Är det överdrivna eller bra åtgärder?

Advertisement