En mamma blir försenad och meddelar inte barnvakten: hon ringer polisen för försummelse av minderåriga

av Titti Carlberg

04 Januari 2022

En mamma blir försenad och meddelar inte barnvakten: hon ringer polisen för försummelse av minderåriga
Advertisement

En kvinna berättar hur en vanlig kväll som barnvakt hos en familj urartade till ett utbyte av anklagelser mellan henne själv och mamman till barnen: var och en av dem anklagar den andra för att ha övergett barnen på värsta sätt, utan att göra sina plikter. Historien är så kontroversiell att barnvakten berättade om det på internet och bad om en åsikt.

Vad ska en barnvakt göra när föräldrarna inte kommer hem på utsatt tid? Och är det rätt av mamman att vara otillgänglig när hon anförtror sina barn till en barnvakt?

via Reddit

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Den 28-åriga barnvakten skrev i ett inlägg på Reddit att hon brukar sitta barnvakt hos en familj som består av en mamma och hennes barn. Mamman respekterar inte de fastställda timmarna, hon kommer alltid hem sent. Ofta är kvinnan dessutom oåtkomlig på telefon och kommunicerar inte en ny tid till barnvakten.

En kväll när hon satt barnvakt eskalerade situationen, till den grad att barnvakten ringde till polisen: detta är vad som hände.

"Jag kom hem till henne klockan 6 på eftermiddagen och hon sa att hon skulle komma hem klockan 9 på kvällen. Jag sa till henne att jag hade andra åtaganden den kvällen så hon måste vara punktlig. Men trots att kvinnan hade lovat så kom hon inte hem klockan 9. Då jag inte känner någon i hennes familj, inte ens barnens far, fanns det ingen jag kunde ringa till", skrev barnvakten i inlägget.

Barnvakten ringde upprepande gånger till barnens mamma utan att få något svar. Vid midnatt hade hon fortfarande inte kommit hem och barnvakten hade skickat otaliga sms, lämnat meddelande på telefonsvararen och ringt utan att få några svar. Barnvakten som, vid det här laget, var rejält less på kvinnans beteende, skickade ett nytt meddelande där hon hade skrivit att om mamman inte var hemma inom en timme skulle hon ringa polisen för övergivande av minderåriga barn.

Efter en timme ringde hon polisen och när de anlände berättade hon att barnens mamma borde ha varit tillbaka för flera timmar sen och visade meddelandet som bevis på deras överenskommelse. Även polisen försökte ringa kvinnan, men utan resultat. Polisen skickade hem barnvakten och tog med sig barnen till polisstationen. 

Klockan 3 på natten fick barnvakten ett telefonsamtal från mamman som var upprörd för att hon inte hittade någon hemma, inte ens sina barn. "Jag sa åt henne att åka till polisstationen", skrev barnvakten i sitt inlägg. Dagen efter fick hon dock veta att mamman till barnen hade polisanmält henne.

"Jag trodde att jag gjorde rätt genom att handla på det sättet, men en vän till mig säger att jag borde ha stannat kvar hos barnen och att jag inte borde ha ringt till polisen, utan att jag skulle bara säga till mamman, när hon kom hem, att aldrig mer ringa mig när hon behövde en barnvakt utan hitta en annan".

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Tydligen så ger de flesta redditanvändare henne rätt: hon gjorde rätt som ringde efter polisen, framförallt som detta beteende från barnens mamma var ofta förekommande. Någon kommenterade att: "det kunde ju ha hänt henne någonting eller hon kanske låg allvarligt skadad någonstans". "Den kvinnan är bara självisk och bryr sig inte om sina barn", skrev en annan. "Vad händer när barnen blir äldre, kommer hon att binda fast dem och lämna dem ensamma i flera timmar eller till och med dagar?", var det en som undrade.

Trots de flestas åsikt finns det också de som hävdar att barnvakten gjorde fel, hon skulle fullfölja sitt jobb och skulle ta betalt för de extra timmarna, det var hon som hade gjort fel.

Saken är långt ifrån enkel att reda ut. Och vad tycker du, finns det någon som har rätt i den här historien? Var går gränsen för en barnvakt? Och hur långt över gränsen får en förälder gå? Låt oss få veta din åsikt!

Advertisement