"Jag vill inte att min svärmor ska vara ensam med min dotter": en mammas bekännelse

av Titti Carlberg

02 Januari 2022

"Jag vill inte att min svärmor ska vara ensam med min dotter": en mammas bekännelse
Advertisement

Mor- och farföräldrar bör inte ta på sig rollen som föräldrar till barnbarnen. Det är ingen universellt giltig regel, eftersom varje familj har en egen historia. Men när föräldrar är närvarande och spelar en aktiv roll i sina barns liv, bör mor- och farföräldrar spela sin roll och låta sina barn fatta de viktiga besluten. En kvinna berättar på Reddit om grälet som hon hade med sin svärmor, hennes dotters farmor. Kvinnan blev arg för att svärmodern inte respekterade hennes roll och det val hon gjorde för sin dotter och tog därför ett drastiskt beslut.

via reddit

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Vad var huvudorsaken till tvisten? Hål i öronen på en 10 månaders baby. Detta är vad som hände:

"Min man och jag har en 10 månader gammal dotter. Ända sedan hon föddes har min svärmor upprepande gånger frågat mig när jag tänker låta göra hål i öronen på min dotter. Jag svarar alltid att jag inte har några planer på att göra det förrän min dotter säger själv att hon vill ha hål i öronen (det lär nog dröja länge till dess, eftersom hon ännu inte kan prata). Min svärmor tycker att jag är larvig eftersom 'det är bättre att göra det nu då hon inte kommer att komma ihåg smärtan'. För några veckor sedan satt min svärmor barnvakt åt oss När jag var på väg ut hörde jag henne säga 'de ska åka och handla fina örhängen till henne'. Jag gick tillbaka in i rummet och sa till henne klart och tydligt att det inte kommer att hända, och om jag inte kan lita på att hon respekterar mina val för min dotter, skulle jag hitta en annan barnvakt."

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Kvinnan har nu bestämt sig för att inte låta sin svärmor ta hand om dottern igen: hon tillåter henne att besöka barnet, men hon lämnar henne inte ensam med dottern, mamman har förlorat förtroendet för sin svärmor och på grund av rädsla har hon bestämt att kvinnan bara får träffa barnet i närvaro av dem. Kvinnans man och hans systrar tycker att hon överdriver och hon undrar om det verkligen är så eller om hennes beteende är förståeligt. 

Hål i öronen är en mycket omtvistad fråga: det finns de som tror att det bör göras när barnen är små - så att de kan vänja sig vid de nya tillbehören - och det finns de som tycker att det är ett val som ska göras av barnen när de är stora nog att bestämma själva.

Redditanvändarna stöder i alla fall den här mammans beslut: Mor- och farföräldrar får aldrig gå över gränsen och fatta beslut åt barnens föräldrar. Vad är din åsikt om detta?

Advertisement