Far och dotter förvandlar ett gammalt lok till en mysig bostad: de hyr ut det på Airbnb

av Titti Carlberg

09 Januari 2022

Far och dotter förvandlar ett gammalt lok till en mysig bostad: de hyr ut det på Airbnb
Advertisement

Vem har sagt att en bostad, för att betraktas som en sådan, nödvändigtvis måste respektera vissa egenskaper? Om vi reflekterar väl kan vilken skyddad och välkomnande plats som helst, med vederbörlig omsorg, kallas för ett "hem". Även ett gammalt lok från sjuttiotalet.

Det stämmer: om du tycker att det låter överdrivet är du på fel spår, för det är precis vad pappan och dottern som vi ska berätta om gjorde. Efter att ha renoverat detta järnvägs "arvegods" ordentligt förvandlade de den till en mycket originell Airbnb, komplett med alla bekvämligheter som behövs för de som väljer att bo på en mer sällsynt plats. Är du redo för att titta lite närmare på den?

via Airbnb

Advertisement
Airbnb

Airbnb

Vi befinner oss i USA, närmare bestämt i Decorah, Iowa. Det var här som Jim Dotzenrod och hans dotter Danielle lade märke till en lång rad nedlagda tågvagnar nära vägen. Imponerade av vad de hade sett tänkte de: "varför inte köpa en och förvandla den till en Airbnb?". Och därifrån började deras äventyr.

För 8.000 dollar köpte Jim loket S00 124, som var byggt 1973 och vägde över 23.500 kg. Efter några månader hade det gamla järnfordonet blivit CR Station Train Caboose, tillgänglig att hyra på Airbnb.

Advertisement
Airbnb

Airbnb

Men förvandlingen var inte alls så lätt, det krävdes stora ansträngningar, samt inköp av riktiga järnvägsspår som skulle fungera som bas för vagnen, när de väl bestämde var de skulle ställa den. Det var inte lätt att flytta den från depån, men med kranar och släpvagnar genomfördes uppdraget.

Väl framme vid destinationen "kläddes" loket med allt som behövdes för att det skulle fungera på spåret, städades, sanerades och gjordes om till ett boende.

Airbnb

Airbnb

Inne i det gamla loket skapade Jim två sovplatser. En dubbelsäng, en våningssäng, ett badrum, ett kök med mikrovågsugn och kylskåp och olika tillbehör för matlagning är de bekvämligheter som "Caboose" erbjuder den som hyr den.

Airbnb

Airbnb

Det saknas heller inte luftkonditioneringsapparat, TV och trådlöst anslutning. Kort sagt: inuti detta lok andas man en helt annan atmosfär än den som järnvägsarbetarna andades när de använde loket i sitt arbete.

Utvändigt har mannen skapat en stor terass, perfekt för att sitta och koppla av när vädret tillåter för att njuta av den lantliga atmosfären.

Airbnb

Airbnb

Med hjälp av sin dotter har Jim gjort ett verkligt mirakel. "Min far lyckas alltid göra allt han föreslår- berättar Danielle - när vi började med renoveringen av loket var vi redan säkra på att det skulle bli lyckat".

Advertisement
Airbnb

Airbnb

"Jag tänkte att det kunde vara ett perfekt sätt att tjäna pengar på - säger Jim - efter mitt vanliga arbete tillbringade jag kvällar och helger för att slutföra projektet". Sex månader, 300 timmars arbete och cirka 4000 dollar senare var "Caboose" redo att bli en hit på Airbnb. 

Det har inte varit någon brist på kunder sedan detta mycket speciella boende lades ut på marknaden. Både enstaka par och hela familjer gillar att spendera ett par dagar för att koppla av där inne eller ska vi säga "ombord" på detta otroliga lilla hus.

Airbnb

Airbnb

Vad tycker du om detta boende? Skulle du vilja tillbringa din semester där?

Advertisement