"Slutta upp med att skaffa barn": en 4-barnsmor svarar på alla dem som kritiserar stora familjer

av Titti Carlberg

18 Januari 2022

"Slutta upp med att skaffa barn": en 4-barnsmor svarar på alla dem som kritiserar stora familjer
Advertisement

Det är inte alltid så lätt att välja att skaffa barn. Och de som bestämmer sig för att få barn frågar sig även: hur många vill vi ha?

Oavsett om det är en, två eller fler, är det bara en sak som angår de blivande föräldrarna. Fast ofta är det dock inte så. Särskilt om de är vana att dela med sig av sina erfarenheter på sociala medier. I dessa fall får man ofta många goda råd från vänner och bekanta, men även mycket kritikAnna Strode, en 33-årig mamma har fått motta många negativa kommentarer för sitt val. Vi berättar vad som hade hänt.

via bubs2bikinis/Instagram

Advertisement

Anna är en ung australiensk kvinna som alltid har drömt att ha en stor familj. "Jag har alltid önskat mig 4 barn det skulle vara det perfekta antalet både för mig och för barnen", säger kvinnan. Ett krävande val som hennes partner dock accepterade fullt.

Anna har ofta delat sina upplevelser på webben och allt har alltid varit frid och fröjd, tills hon berättade att hon väntade sitt fjärde barn. Vid det laget hände det något oväntat: många kvinnor vände sig mot henne, de tyckte att det var dags att hon slutade upp med att skaffa barn. De sa till och med åt henne att hon borde skämmas över sitt val och att det inte är roligt att läsa om kvinnor som alltid är gravida och som inte gör annat än berättar om sin graviditet. "De skrev väldigt mycket till mig och frågade mig varför vi ville ha ett fjärde barn. De anklagade mig och sa att jag inte är en person som accepterar vad andra tycker och att jag med tiden kommer att ledsna på att ha så många barn".

Advertisement

Efter detta minskade Anna sina inlägg på sociala medier. Pressen på henne var för stor och hon orkade inte med mer kritik för sitt val. Men hon kände en dag att hon behövde avreagera sig.

"Jag bad inte folk att hjälpa mig, eller att de skulle försörja mina barn eller byta blöjor på dem. Jag delade bara med mig av min lycka och det skapade problem". Ord som får en att reflektera över hur elaka människor kan vara när det gäller en persons lycka. Att kritisera andra verkar ibland vara den enda vägen framåt även fast man inte har något giltigt skäl till att göra det. Anna och hennes man fattade detta beslut själva, så varför så mycket elakhet?

En erfarenhet som många andra mammor också, tyvärr, har fått uppleva. Det händer allt oftare att man läser sådana anklagelser när det handlar om graviditet. Fast Anna är lycklig i alla fall. Hon leker, skrattar och har kul med sina barn. Och vem vet om 4 verkligen är slutsiffran... Vad tror du? Är den här mammans val rätt eller skulle hon ha valt annorlunda?

Advertisement