Våra hundars hjärna förstår vad vi säger och hur vi säger det: studien

av Titti Carlberg

05 Januari 2022

Våra hundars hjärna förstår vad vi säger och hur vi säger det: studien
Advertisement

Alla som har en hund vet redan detta, men nu blir det dessutom bekräftat av forskare: hundar använder hjärnmekanismer som liknar våra för att kommunicera. Efter en serie experiment och analyser har forskare upptäckt att hundar både kan förstå innebörden av många komplexa ord och utvärdera tonen som de uttalas med.

Sanningen är att, de som älskar sin hund, vet mycket väl att dessa varelser kan förstå oss till och med bara genom att lyssna på våra känslor!

via Science

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Människans bästa vän slutar aldrig att överraska oss. En ny studie visar att hundar faktiskt är mycket mer kapabla än vad många tror, och att de förstår enskilda ord och läser mellan raderna i våra konversationer. Forskarna beskriver sina upptäckter och avslöjar hur hundar använder liknande hjärnmekanismer som vi människor för att bearbeta både ord och intonation: på det sättet kan de förstå innebörden av det vi säger genom att utvärdera även de mest komplexa betydelserna (dock uppnådde de bästa resultaten när det handlade om inlärningen av termer relaterade till mat).

För att undersöka de neurala processerna bakom dessa språkkunskaper tränade studieförfattarna med tretton hundar att sitta still i en funktionell magnetisk resonanstomografi (FMR) skanner medan de lyssnade på sina ägares röster.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Under dessa experiment hörde hundarna "berömmande ord" uttalas i ett "berömmande tonläge", och sedan uttalades exakt samma ord i ett neutralt tonläge. De fick sedan höra neutrala ord i båda tonlägena (berömmande och neutralt). Samtidigt försökte forskarna fastställa vilken av hjärnhalvorna som aktiverades av ägarens röst och hur hon/han böjde orden.

Som det visar sig verkar den vänstra hjärnhalvan hos hundar vara inblandad i att urskilja ordens betydelser, oavsett tonläge, och på så sätt klarar de att skilja mellan berömmande ord och neutrala termer. Samtidigt reagerade ett område i höger hjärnhalva som kallas "mellan höger ektosiv" i teknisk jargong bara på tonläget och inte på ordens betydelse. Överraskande nog hade samma processer tidigare identifierats i den mänskliga hjärnan.

 

Pixabay

Pixabay

I ett uttalande förklarade studiens medförfattare Attila Andics att detta avslöjar hur hundens hjärna "inte bara separat analyserar det vi säger och hur vi säger det, utan också integrerar de två typerna av information för att komma fram till en enhetlig mening"

Så, från och med nu, var försiktig med vad du säger till din fyrbenta vän!

Advertisement