Nutidens hundar har större hjärna än deras förfäder: här är förklaringen

av Titti Carlberg

27 Juni 2023

Nutidens hundar har större hjärna än deras förfäder: här är förklaringen
Advertisement

Tidens gång förändrar allt, även det vi tror alltid, på ett eller annat sätt, är detsamma. Vi inser detta när vi kommer i kontakt med forskning, som den vi ska berätta om, som har belyst en intressant aspekt av varelser som vi alla är vana att ha omkring oss: hundar.

Om du tror att våra fyrbenta vänner alltid har varit som du ser dem idag, har du fel, eftersom ett team forskare har undersökt likheter och skillnader mellan nutidens hundar och deras förfäder, med särskilt fokus på storleken på deras hjärnor.

Låt oss se vad de har upptäckt.

via ELTE Institute of Biology

Advertisement
Mr Bungle/Wikimedia - Not the actual photo

Mr Bungle/Wikimedia - Not the actual photo

Dagens "moderna" hundraser har större hjärnor mot deras förfäder: detta är, kort sagt, resultatet av den forskning som ett team svenska och polska forskare utförde. 

Hur är det möjligt? Faktorerna är många, och de viktigaste är urbanisering och närvaron av en mer komplex social miljö, som har utvecklats under åren. Men det är inte allt.

Till och med de specifika uppgifter som varje hundras uppmanas att utföra dagligen kan påverka hjärnans storlek, vilket skapar avvikelser och skillnader som, enligt forskarna, inte är försumbara.

"Olika hundraser lever i olika nivåer av social komplexitet och utför komplexa uppgifter - säger Niclas Koln från Stockholms Universitet - som kräver ökad hjärnkapacitet. Vi antar därför att selektivt tryck på hjärnan kan variera inom arten, skillnader i storlek på hjärnan mellan raser baserat på de uppgifter de utför eller deras genetiska avstånd från vargar."

Advertisement
ELTE Institute of Biology

ELTE Institute of Biology

Dagens hundar är därför mycket långt från deras "förfäder" från det förflutna, vilket vittnar om hur människans aktiviteter har lyckats påverka utvecklingen av djur som är särskilt nära och kära, gradvis mer och mer domesticerade och ibland avlägsnade från den vilda livsstilen de hade för många år sedan.

"Resultaten visar att uppfödningen av moderna hundraser åtföljdes av en ökning av hjärnans storlek - säger Enikö Kubinyi, en annan forskare som är involverad i studien - jämfört med forntida raser. Vi kan inte förklara det utifrån historiens uppgifter eller egenskaper från historien om dessa rasers liv, utan vi kan bara spekulera i att den mer komplexa sociala miljön, urbaniseringen och anpassningen till fler regler och förväntningar har orsakat denna förändring, vilken påverkar alla nutidens raser".

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Kort sagt, under århundradena har hundar blivit alltmer "humaniserade", och denna viktiga forskning har teoretiserat det genom jämförelser, analyser och insamlad data.

Hade du någon aning om dessa egenskaper hos våra fyrbenta vänner?

Advertisement