Religiösa personer är mindre intelligenta än icke-troende: en studie berättar varför - Curioctopus.se
x
Religiösa personer är mindre intelligenta…
Dansepidemin: den mystiska epidemin som tvingade folk att dansa i flera månader utan uppehåll Ett kafé delar med sig av fotografier på röran som en mamma med ett barn skapade: kontroversen tänds

Religiösa personer är mindre intelligenta än icke-troende: en studie berättar varför

25 November 2021 • Av Titti Carlberg
621
Advertisement

Har du någonsin tänkt på att relatera religiös tro och intelligens? Om svaret är nej, och om frågan har väckt din nyfikenhet, vet vi att den studie som vi ska berätta om kan vara ett bra sätt att undersöka saken. 

Om du å andra sidan redan har funderat över detta ämne, kanske du har en egen teori, som de vetenskapliga data som har framkommit från forskningen skulle kunna bekräfta eller kullkasta. Finns det kopplingar mellan intellektuella förmågor och religiositet? Eller, för att uttrycka det bättre: är de som tror mer eller mindre intelligenta än de som inte har någon religiös tro? Experterna på University of Rochester har frågat detta, de har genomfört olika analyser i ämnet, och kommit fram till en slutsats som definitivt inte kommer att tillfredsställa alla, och som redan har väckt flera kontroverser.

via: PsyPost

image: Pixnio

Låt oss börja med att säga att de troende inte kommer ut särskilt positivt från resultaten av den aktuella amerikanska analysen. Enligt vad som framkommer av data från 61 studier som genomförts under åren och jämfört med att bilda en tydlig bild av situationen, verkar det som att religiös tro är direkt kopplat till lägre intellektuella förmågor.

"Beviset för att det finns ett negativt samband mellan intelligens och religiositet är mycket starkt - förklarar professor Miron Zuckerman, författare till studien - intelligenta människor tenderar i genomsnitt att vara mindre religiösa". Enligt vetenskapsmannen har, "religioner irrationella premisser, inte grundade på vetenskapliga grunder och därför inte verifierbara, och allt detta lockar inte de som har en högre intelligenskvot".

Totalt undersöktes över 110.000 personer, för att nå dessa slutsatser, ett avgjort stort och fördelaktigt urval genom åren. Studien av Rochester-akademikerna har faktiskt satt som mål att just belysa data som ofta var fragmentariska eller som hade fått utstå hård kritik från delar av samhället.

Advertisement

Genom att analysera deltagarnas intelligenskvot under deras livstid talade uppgifterna tydligt: det finns ett ganska negativt samband mellan religiositet och intellekt. Mot bakgrunden av detta påpekade forskaren ändå att "det finns andra faktorer, förutom intelligens, som driver människor att vara eller inte vara religiösa" och att "de flesta av analyserna gjordes i västerländerna, vi kan inte veta om allt detta också kan utvidgas till andra populationer, särskilt de östra".

image: Piqsels

I ljuset av de bittra kontroverser som denna studie har väckt, uttalade Zuckerman och hans kollegor också att när det kommer till intelligens menar vi "förmågan att resonera, lösa problem, tänka abstrakt, förstå komplexa idéer, lära sig snabbt och lära av erfarenheter". Aspekter som, enligt de kritiska rösterna, inte tar så värst mycket hänsyn till människors sentimentala och känslomässiga sida. Även om det är svårt att fastställa säkra definitioner i sammanhang som detta, råder det ingen tvekan om att mängden data som samlas in och publiceras kan hjälpa oss att få en tydligare bild av situationen.

Vad tycker du om denna forskning? 

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack