Han kommer i tid till jobbet men får ändå en tillsägelse av chefen: "du skulle ha kommit tidigare"

av Titti Carlberg

23 Oktober 2021

Han kommer i tid till jobbet men får ändå en tillsägelse av chefen: "du skulle ha kommit tidigare"
Advertisement

Vi vet: rapporten med överordnade på arbetsplatsen är inte alltid enkelt. Missförstånd, bristande respekt, stress och bristande uppmärksamhet på de anställdas behov, är mycket vanliga problem som ofta skapar spänningar. Det är något som mannen, som på Reddit berättar vad som hände honom på hans första arbetsdag på sitt nya jobb som säkerhetsvakt i en butik.

Övertygad om att han hade gjort rätt genom att respektera arbetskontraktet, frågade han redditanvändarna om han hade gjort rätt eller fel. Vad hade han gjort? Trots att han hade kommit till jobbet i tid, varken en minut senare eller en minut tidigare, fick han en tillsägelse av sin chef, som inte alls var nöjd med denna precision. Hela händelsen väckte således en bred kontrovers.

via 12312235243/reddit

Pixahive - Not the actual photo

Pixahive - Not the actual photo

"Gjorde jag verkligen fel genom att komma till jobbet den tid mitt arbetspass börjar?" frågar mannen i rubriken på inlägget som publicerades anonymt på Reddit. Inför ett sådant påstående kan det tyckas konstigt att ett korrekt beteende kan generera problem på jobbet. Men hans chef tyckte att det var ett problem, till den grad att ordningsvakten i fråga svarade att han inte skulle göra som chefen föreslog eftersom att han inte tyckte att det var rätt att jobba några minuter om dagen gratis.

Den kritik som chefen riktade mot den anställda utgick i själva verket från detta. Enligt butikschefen var vakten tvungen att anlända ett par minuter före klockan 10, då han genom att göra det skulle kunna vara i full drift vid starttiden för sitt pass. Enligt vad han skriver på Reddit, gillade chefen inte att han när han kom, tog några minuter på sig att ordna sina personliga tillhörigheter i personalrummet innan han satte i gång att jobba. 

Med tanke på detta "fel" skulle han ha förebrått honom genom att säga åt honom att komma lite tidigare. Väktarens svar kom snabbt. "Jag sa nej, jag kommer klockan 10. Jag får inte betalt för att komma tidigare, så jag förstår verkligen inte varför jag skulle göra det".

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

"Han blev arg på mig - kan man läsa i inlägget på Reddit - och sa även att butikspersonalen inte är utbildad i säkerhetsfrågor, och med butikens popularitet står det folk i kö varje morgon för att komma in klockan tio. Jag vet att det inte är svårt att komma några minuter tidigare, men för mig är det en principsak: om han vill att personalen ska komma lite tidigare, ska det stå i kontraktet".

Med tanke på konflikten han hade med sin överordnade ville ordningsvakten föra ärendet vidare till internetanvändare. När man väl läst om vad det handlade om, dröjde det inte länge innan reaktionerna kom, och som ofta händer var de delade. Det fanns de som försvarade mannen och hävdade bestämt att arbetsgivaren inte förtjänade mer tid än den som han betalade, medan andra personer har uttryckt en annan åsikt.

Enligt dem var butikchefens begäran helt normal: att komma några minuter tidigare för att vara i drift vid exakt tidpunkt är nödvändigt, och vakten borde inte ha svarat på det sättet, klagat över att han hade fått en tillsägelse eller insisterat över att det handlade om en principfråga.

Vad tycker ni? Är det rätt att komma några minuter tidigare eller ska man komma den exakta tidpunkten som det står i kontraktet att arbetstiden börjar?

Advertisement