Resterna av en gigantisk marin skorpion har hittats i Kina: det var havets mest fruktade rovdjur

av Titti Carlberg

22 Oktober 2021

Resterna av en gigantisk marin skorpion har hittats i Kina: det var havets mest fruktade rovdjur
Advertisement

I skolan fick vi lära oss att det i en mycket avlägsen tid, och vi pratar om för miljoner år sedan, fanns det djur som senare dog ut: det mest kända exemplet är - utan tvekan - dinosaurien. Men det fanns även andra varelser som vi - i de flesta fall - har väldigt lite information om. En upptäckt har förvånat arkeologer: de har funnit rester av en gigantisk havsskorpion i Kina.

För cirka 435 miljoner år sedan levde en, cirka en meter lång havsskorpion i haven, i det som nu är Kina. Arkeologer fann resterna av denna skorpion, kallad Terropterus xiushanensis, av arten Eurypterid, även kallad havsskorpion. Forskare har sagt att det är en art som är nära besläktad med arachnid, men på grund av deras fysiska egenskaper bildar de en separat grupp, nära de så kallade "hästskokrabba". Från skorpionens fysiska utseende kunde forskarna faktiskt förstå vissa aspekter av dess sätt att leva och äta. Dess monstruösa klor användes för att fånga byten.

via real clear science

Charles R. Knight/Wikipedia

Charles R. Knight/Wikipedia

Detta är en mycket spännande upptäckt, eftersom: "Arten som just beskrivits, T. xiushanensis, är den första upptäckten av det som tillhör familjen Mixopteriade på 80 år", säger forskare. "Vår kunskap om dessa bisarra djur är begränsad bara till fyra arter i två släkten som beskrevs för 80 år sedan: Mixopterus kiaeri från Norge, Mixopterus multispinosus från New York, Mixopterus simonsoni från Estland och Lanarkopterus dolichoscelus från Skottland.

Enligt forskarna levde denna art under silurperioden, för mellan cirka 443,8 miljoner och 419,2 miljoner år sedan. Det råder ingen tvekan om att dessa djur vid den tiden var de mest fruktade rovdjuren i havet, vars huvudsakliga byte var fisk och blötdjur: vid den tiden fanns det faktiskt fortfarande inga stora ryggradsdjur som kunde konkurrera med denna art. Skorpioner kan ha olika storlekar: den minsta kan vara lika stor som en mänsklig hand; den största kan å andra sidan nå storleken på en vuxen människa. Den som upptäcktes i Kina var cirka en meter lång.

 

Advertisement