Vraket av Titanic håller på att försvinna: detta dokumenteras av en undervattensexpedition (+VIDEO) - Curioctopus.se
x
Vraket av Titanic håller på att försvinna:…
Han trodde att han hade köpt en Iphone till fyndpris men upptäcker att det är ett soffbord Ett par avstår från ett stressigt och dyrt bröllop för att istället ha 4 stycken smekmånadsresor

Vraket av Titanic håller på att försvinna: detta dokumenteras av en undervattensexpedition (+VIDEO)

15 Oktober 2021 • Av Titti Carlberg
8.220
Advertisement

Vi känner alla till den sorgliga historia om Titanic. Det berömda transatlantiska kryssningsfartyget som sjönk utanför den kanadensiska ön Newfoundland under sin jungfrufärd har blivit en sann symbol genom åren, inte bara av filminspelningsskäl, utan också på grund av den historia den för med sig.

Och med tiden har den nyfikenhet som väcktes av detta fartyg aldrig minskat. Dess vrak, nedsänkt i den iskalla och väldigt djupa Atlanten efter krocken med ett isberg på den tragiska dagen 15 april 1912, har alltid varit föremål för expeditioner och forskning, som fortfarande försöker bevara och studera det som en sann historia. Ett av dessa undervattensexpeditioner avslöjade att det som nu finns kvar av fartyget är i ett kritiskt tillstånd. Försämringen är sådan att den nu verkar oåterkallelig, vilket OceanGate-forskare visar i en video som är lika fascinerande som dramatisk.

Vraket av RMS Titanic ligger på cirka 3.800 meters djup även om det idag inte finns så mycket eller prakiskt taget ingenting kvar av praktens storhet på den enorma transatlantiska symbolen. De högupplösta kameror som används av OceanGate Expeditions undervattensforskare talar trots allt för sig själv: allt därnere i djupet blir oigenkännligt.

Tack vare en ubåt utformad för ändamålet och högteknologisk utrustning har företaget, som är baserat i Everett, Washington, ett specifikt mål: att övervaka engagemanget för det som med utmärkta sannolikheter är världens mest kända vrak. Utöver detta övervakar OceanGate också den inverkan dessa rester har på det omgivande sjölivet och hur det med tiden har anpassat sig till den onaturliga närvaron.

Advertisement

Bilder, videor, laserdata och mycket annan information är därför värdefulla för att bevittna vad som har hänt i Atlanten sen fartyget sjönk. Dessutom är dess förvandling en anledning av intresse även för andra vrak som finns i havens djup på vår planet. Nyheterna om Titanic är dock inte speciellt tröstande.

"Havet håller på att ta det - säger Stockton Rush, president för OceanGate - vi måste dokumentera allt innan det försvinner helt". Faktum är att det räcker med att ta en snabb titt på bilderna som forskarna har publicerat, för att inse att Titanic är på väg in i ett kritiskt tillstånd.

Det är naturligtvis inget onormalt med det, med tanke på den tid som har gått sedan det tragiska skeppsbrottet, men det är verkligen imponerande att se hur saker förändras och hur många av dem som redan är helt förlorade. Vem vet hur länge till havets djup tänker behålla resterna av det majestätiska fartyget och den sorgliga historia som den bär med sig...

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack