Ön Bled och den mytomspunna önskeklockan: en förtrollad plats som verkar komma direkt ur en saga

av Titti Carlberg

13 Oktober 2021

Ön Bled och den mytomspunna önskeklockan: en förtrollad plats som verkar komma direkt ur en saga
Advertisement

Det finns platser i världen som omedelbart kan transportera oss till en atmosfär som verkar ha kommit ur en sagobok. Det omgivande landskapet, färgerna, strukturerna som de är värd för: allt verkar ha gjorts med avsikt för att väcka förundran och berätta för oss mystiska och fascinerande historier.

Ön som vi ska berätta om är ett bevis på detta. Vad skulle du tycka om vi berättade om en alpinsjö omgiven av fantastiska gröna berg, som i dess vatten rymmer en liten del av framväxande land, också det grönt och utsmyckat med en kyrka och en lång tradition av legender? Vi beskriver inte ett overkligt scenario, det försäkrar vi, utan vad du ser när du besöker ön Bled.

via BBC Travel

Canadianhockey91/Wikimedia

Canadianhockey91/Wikimedia

Vi befinner oss i Slovenien, i området kring de Juliska alperna, cirka 60 km från huvudstaden Ljubljana. Det är just här som en plats uppstår där verkligheten smälter ihop med en myt. Scenariot är som ett vackert vykort. Berg, blått vatten och en tårformad ö som är full av hemligheter.

Det är Bled, den naturliga ön i Slovenien som bland sin frodiga växtlighet rymmer den berömda kyrkan Santa Maria Assunta, byggd på 1400-talet. Sedd från avstånd ser den nästan overklig ut, och det är självklart, att för att nå den, finns de traditionella båtar av trä som kallas Pletne, utrustade med ett solskydd och som det får plats många människor på för resan från fastlandets strand till öns stränder.

Advertisement
Gilad Topaz/Wikimedia

Gilad Topaz/Wikimedia

Förutom att inkludera det berömda klocktornet som reser sig över vattnet i den magiska sjön, rymmer denna religiösa byggnad en "hemlighet" som lockar många besökare varje år. Enligt traditionen måste de som bestämmer sig för att gifta sig här, garantera ett lyckligt och varaktigt äktenskap genom att brudgummen bär sin brud i famnen uppför de 99 trappstegen som leder till kyrkan. Det är naturligtvis inte lätt, men det finns en och annan som har klarat det.

Pinky sl/Wikimedia

Pinky sl/Wikimedia

Och om man saknar styrka, kan man alltid räkna med kyrkans och hela öns "skatt": önskeklockan. Legenden säger, att på 1500-talet avled Hartmann Kreigh, en välkänd feodalherre, på grund av brigaderna. Polyxena, hans unga änka, desperat på grund av sin förlust, beordrade att kassan på det närliggande slottet skulle öppnas och allt guld och silver som fanns i det skulle smältas för att göra den kända klockan.

thousandwonders

thousandwonders

Detta var just det instrument som skulle spela i evighet i hennes avlidna mans minne. Det gick dock inte enligt plan för stackars Polyxena. Båten med den värdefulla klockan sjönk och föremålat hamnade på den slovenska sjöns botten. Då bestämde sig änkan för att dra sig tillbaka till ett kloster i Rom för resten av sitt liv och till minne av hennes önskan, placerades en annan klocka som invigdes av påven i kyrkan Santa Maria Assunta. Det är just den, som idag, enligt lokala traditioner, låter lycka och önskningar gå i uppfyllelse om den som uttrycker dem, lyckas få tre klämtningar på rad.

thousandwonders

thousandwonders

Att "vaka" över besökarnas önskningar är, nästan onödigt att säga, Polyxena. Och det finns de som svär på att de har hört klockan på natten, direkt från sjöns djup, där den ligger nedsänkt. Flera andra legender, idag, är en del av den lokala folkloren och berör både klockan och formen av den slovenska sjön. Kände du redan till historien om denna plats? Skulle du vilja gå ombord på en Pletna för att önska dig något?

Advertisement