Hon vägrar ge vika för en äldre kvinna på tåget: hyllad och försvarad på nätet

av Titti Carlberg

04 November 2022

Hon vägrar ge vika för en äldre kvinna på tåget: hyllad och försvarad på nätet
Advertisement

Vårt samhälle styrs av fastställda lagar, olika för varje land man befinner sig i, men också av ett komplext system av oskrivna regler, dikterade av sunt förnuft och behovet av att leva civilt. En av dessa oskrivna regler kräver att unga passagerare i kollektivtrafiken ställer sig upp och överlåter sittplatsen till äldre passagerare, gravida kvinnor och personer med funktionsnedsättning. Vanligtvis tillämpas dessa och andra oskrivna regler för civil samexistens av människor automatiskt, eftersom de nu är en del av oss och vårt beteendemönster.

Det finns dock tillfällen då den subjektiva rätten kommer i förgrunden och får oss att trampa på denna regel i namn av en fördel som förvärvats med ansträngning eller med en summa pengar.
Detta är vad som hände en engelsk kvinna på en tågresa.

via NY Post

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

En anonym engelsk kvinna berättade på Reddit om sin dåliga upplevelse på en 7 timmar lång tågresa från London till Aberdeen i Skottland. Kvinnan hade, för att säkerställa en bekväm resa, betalade ett betydligt högre belopp för att säkra en plats i första klass, men när hon klev ombord insåg hon att hennes plats var i första hand prioriterad för äldre personer och personer med ett funktionshinder. 
"Förstaklassbiljetter är dyra, men jag bestämde mig för att unna mig det eftersom jag skulle arbeta under resan, jag ville försäkra mig om att jag hade gott om plats och komfort" säger kvinnan för att förklara varför hon hade bokat en så dyr sittplats.

När hon satt på sin plats kom det fram en kvinna i 60-års åldern och sa till henne på ett ganska ohövligt sätt att resa på sig och lämna platsen, eftersom det var en prioriterad plats och hon tillhörde kategorin äldre människor.

Advertisement
Pixabay - not the actual photo

Pixabay - not the actual photo

Kvinnan svarade artigt att hon inte tänkte flytta på sig eftersom hon hade bokat platsen i god tid och föreslog den andra kvinnan att ta kontakt med tågvärden för att hitta en annan plats. Den äldre kvinnan insisterade och upprepade att alla andra platser på tåget var upptagna, men kvinnan stod på sig och bad om ursäkt för situationen. En tågvärd ingrep för att försöka lösa situationen och höll med den yngre kvinnan. Faktum är att om man köper en biljett utan att reservera en plats, garanterar inte företaget att man får någonstans att sitta utan risken finns att man får genomföra resan stående..

Redditanvändarna har försvarat den yngre kvinnan: det är järnvägsbolaget som har gjort fel. Prioriterade platser borde bara reserveras åt personer med svårigheter, och inte säljas till vem som helst för ett överdrivet högt pris.
"Att be någon som har betalat mycket för att få ett bekvämt utrymme att resa på sig är minst sagt arrogant", påpekade en person och tillade att man inte är gammal när man är 60 år.

Hur skulle du ha betett dig?

Advertisement