Uppfunnet i USA "den perfekta formen på pasta": den kallas Cascatello och paketen är redan slutsålda

av Titti Carlberg

01 Oktober 2021

Uppfunnet i USA "den perfekta formen på pasta": den kallas Cascatello och paketen är redan slutsålda
Advertisement

Pasta är en av de mest älskade maträtter som finns: italiensk mat som par excellence uppskattas och tillagas regelbundet även i andra länder. Det finns många former av pasta: lång eller kort, slät eller vågig, färsk eller torr. Varje person har sin favorit av pastaform och den som passar bäst för en viss sås. En amerikansk man kunde dock inte hitta den perfekta pastaformen och frågade sig: vilka egenskaper ska den bästa formen ha? Kan man skapa en ny form och göra den säljbar?

via NY Times

Sfoglini Pasta

Sfoglini Pasta

Detta är de frågor som Dan Pashman ställd sig själv och som efter år av studier lyckades skapa det han kallar "den perfekta pastaformen" Varken penne, rigatoni, spagetti eller tortellini var perfekta för Dan. Inget av dessa format lyckades uppfylla kravet på "koktid" "gaffel" och "tuggmotstånd". Dan, i hopp om att nå sitt mål gick till pastalaboratoriet på North Dakota State University för att observera de experter som gör en av de mest uppskattade livsmedel i världen. han gick sedan till fabriken Sfoglini, ett pastamärke i Brooklyn, för att lära sig torkning- och förpackningsteknikerna: här förstod han vilka som är de mest lämpliga teknikerna för att ge pastan den konsistens som gör att den passar till en speciell sås.

Advertisement
sfoglini/Instagram

sfoglini/Instagram

Efter en rad experiment föddes Cascatelli: ett helt italienskt namn som syftar på små vattenfall. Det är en kort pasta som enligt Pashman sätter ihop "attribut av olika former som jag särskilt gillar och som aldrig har sammanförts tidigare". De är faktiskt lockar av tillplattad pastadeg där det på sidorna finns lockar som får varje bit att se ut som en mafalda. Det är just denna "flounce" som gör detta format annorlunda, mycket mer motståndskraftigt mot tuggmotståndet och passar bra till en speciell sås.

sfoglini/Instagram

sfoglini/Instagram

Företaget som tillverkar den heter Sfoglini som också öppnade upp för onlinehandel: efterfrågan var omedelbart så hög att paketen snabbt såldes slut. Sfoglini föreslår också den perfekta såsen till Cascatelli: det är en kött- och baconsås. Vi vet inte när, eller om, detta nya format kommer att hamna i matvarubutikerna i andra länder. Det vi vill veta är vad du tror: kommer det att bli en succé eller blir det en nyhet som snabbt kommer att falla bort i glömska?

Advertisement