Är detta ett svartvitt eller ett färgfoto? Den optiska illusionen som har förvirrat och roat många på webben

av Titti Carlberg

07 Oktober 2021

Är detta ett svartvitt eller ett färgfoto? Den optiska illusionen som har förvirrat och roat många på webben
Advertisement

Vad skulle ni svara om vi frågade er om det här fotot är i färg eller i svartvitt? Stuart Humphreys, en brittisk konstnär, delade bilden på Twitter och förklarade hur den visar "illusionen av färgsimileringsnätet". Vår visuella apparat kompletterar faktiskt den saknade informationen så att vi ser färger även där de inte finns, således kommer vi säkert att se grönt där det inte har målats.

I verkligheten är detta ett enkelt svartvitt foto på vilket ett färgat rutnät har placerats.

via StuartHumphryes/Twitter

Chuwa (Francis) licensed by CC BY SA 2.0/ StuartHumphryes Twitter

Chuwa (Francis) licensed by CC BY SA 2.0/ StuartHumphryes Twitter

Det finns de som är säkra på att verkligheten är det som visas framför deras ögon. Men det är bara "en illusion" som inte visar verkligheten. Vår visuella apparat har ett antal funktioner som kan beskriva situationer som skiljer sig från vad det faktiskt är. En typ av bedrag som våra förfäder var fullt medvetna om och som visste hur de skulle tolka bilderna som de såg.

Specialister har nu identifierat olika typer av optiska illusioner, det finns de som orsakas av fenomen som lurar våra ögon och därför inte är beroende av mänsklig fysiologi. De är uppfattande, eftersom de genereras av ögats fysiologi. Ett exempel är kontrasterade och ljusa bilder som kan ses genom att blunda efter att man har stirrat på dem en stund. Istället de kognitiva bilderna är de som beror på hjärnans tolkning av möjliga figurer och perspektiva paradoxer.

Det är trots allt ett fenomen som alla har upplevt med sin visuella apparat: det räcker med att doppa ner en arm i vatten för att se en "snedvidning" av den, eller känslan av att se vatten på en asfalterad väg en väldigt torr och varm dag. Det finns dessutom många konstnärer som har använt optiska illusioner i sina målningar som gör dem mystiska och magiska. Bland de mest kända som vi minns är Maurits Cornelis Escher, Salvador Dali och Giuseppe Arcimboldo. 

Det svartvita/färg fotografiet blev snabbt viralt och det var många webbanvändare som blev roade av det och som inte kunde låta bli att lämna en och annan ironisk kommentar "om jag hade känt till detta tidigare hade jag inte köpt en dyr färgtv, utan jag hade helt enkel ritat ett färgat galler på skärmen" skrev en sympatisk person. Kort sagt, bilden gillas och tusentals personer har varit nyfikna på den.

Advertisement