Ser du något mellan de svarta och vita linjerna? Testa dig själv med denna optiska illusion - Curioctopus.se
x
Ser du något mellan de svarta och vita…
Denna konstnär Kunder förolämpar personalen: restaurangen stänger för att fira

Ser du något mellan de svarta och vita linjerna? Testa dig själv med denna optiska illusion

25 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
3.232
Advertisement

Om du tillbringar för mycket tid framför en skärm och behöver koppla bort lite från din dator eller mobiltelefon, ska du veta att bilden som följer nedan kanske inte är något för dig. Anledningen är uppenbar: den ryska konstnären Ilja Klemenkov skapade den, han ville testa oss med en bild som vid första anblicken bara kan verka som en rad svartvita zig-zag linjer.

Känner du en liten men märkbar känsla av yrsel när du tittar på den? Oroa dig inte, du är inte ensam om det. Men skulle du tro på oss om vi sa att det finns något dolt i dessa linjer? Om du svarade nej, ge det en chans till, för "inuti" så är något gömt... eller någon! Redo att ta reda på vad?

image: Imgur

Bilden är en av dem som lyckas hålla ögonen som fastklistrade vid skärmen medan vi söker det rätta svaret. Ta en titt på sicksacklinjerna skapade av Klemencov, för du ser kanske att de gömmer en överraskning. Vad är det för något? Det är upp till dig att hitta lösningen.

Lite hjälp kan vi dock ge. Bakom (eller inuti?) bilden med titeln av den ryska konstnären "They Can Disappear" finns det ett djur, liksom ett viktigt meddelande om bevarandet av vår planets djurliv. Ta en ordentlig titt, du kanske är nära svaret...

image: Imgur

Klarade du det? Finns den fortfarande eller har den försvunnit? Ja visst är det: en panda, och i synnerhet WorldWildLife Fund For Nature (WWF) logotypen, som visas och går igenom de svartvita linjerna, utan att någonsin anta för definierade konturer. Om du upptäckte det på en gång, grattis: det är inte många som ser det snabbt. När du förstår vem som gömmer sig i Klemenkovs foto är titeln på hans verk också tydlig: They Can Disappear, eller "De Kan Försvinna" på svenska. Pandor är tyvärr djur som är notoriskt utsatta i naturen. Förutom att vara en trevlig tankenöt är denna optiska illusion också ett viktigt budskap.

Men hur är det möjligt att få ett sådant resultat? Tack vare McCollough-effekten. Detta otiska fenomen inträffar när vi stirrar på en serie svartvita linjer i några minuter, precis som i det här fallet, och vår uppfattning förändras, så att vi inte kan se vad som faktiskt finns vid första anblicken. När vi väl ser det kan vi inte längre ignorera det. Lyckades du att se det? Har du upptäckt det eller försöker du fortfarande?

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack