Den förbjudna ön vid Hawaii: ett jordiskt paradis där människor fortfarande lever som för 200 år sedan - Curioctopus.se
x
Den förbjudna ön vid Hawaii: ett jordiskt…
5 tecken på att barn behöver mer tillgivenhet och uppmärksamhet

Den förbjudna ön vid Hawaii: ett jordiskt paradis där människor fortfarande lever som för 200 år sedan

22 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
28.460
Advertisement

Skulle du någonsin kunna tro att det i den avancerade och hyperuppkopplade civilisationen där vi lever idag fortfarande finns platser som har förblivit praktiskt taget avskurna från tiden, från all slags "kontaminering" och modernitet? Om det verkar osannolikt, vänta med att säga det, för då har du förmodligen aldrig varit i Niihau.

Alla, när de hör ordet Hawaii, tänker de omedelbart på underbara havslandskap, en förtrollande plats som stormas av turism. I själva verket är det i de flesta fall precis så, med undantag för en : Niihau. Denna ö är en plats som är orörd, även om den inte är obebodd, så varför kallas den "förbjuden"? Dess fascinerande historia kan förklara det.

Glöm vägar, restauranger, butiker, turistanläggningar, till och med el eller rinnande vatten: på Niihau bor du så här, helt fri från allt som på något sätt kan representera modernitet. Det är ingen slump att den här, precis som andra hawaianska öar, också har sitt eget smeknamn: förbjuden.

En mystisk slöja har svävat över denna ö i åratal och år, där invånarna har förblivit i den traditionella lokala dialekten och lever på ett helt självförsörjande sätt. Jakt, odling och avel är deras försörjningskällor, och för att förstå orsaken till allt detta är det nödvändigt att ta ett steg tillbaka, till 1864.

image: 25kim/Flickr

Det var det året som Elisabeth Sinclair-Robinson, skotsk ägare av en plantage på Nya Zeeland, köpte ön av Kung Kamehameha V för motsvarande 10 000 dollar. En försäljning som emellertid hade en mycket specifik begäran: kvinnan skulle bevara den inhemska kulturen, inklusive dialekter och seder, för att under årens lopp kunna behålla ett folks historia och identitet, element som skulle ha riskerat att försvinna i framtiden.

Advertisement

Sedan dess har varje ättling till Robinson gjort allt för att upprätthålla det avtal som undertecknades med kungen. I årtionden har Niihau varit en nästan mytisk plats, en ö att komma i kontakt med den mest autentiska hawaianska kulturen, som består av allt sällsyntare aktiviteter, danser, traditioner och språk.

Och det var så fram till nittonhundrafemtiotalet, då utomstående förbjöds inresa till Niihau på grund av polioepedemin, som bröt ut just då. Den som inte bodde på ön kunde inte resa dit: det är därför detta jordiska paradis blev "förbjudet". Efter hälsosituationen förblev Niihau dock stängd, bokstavligen förbjuden och begränsad för allmänheten.

 

För att besöka den idag behöver man en personlig inbjudan utfärdad av familjen Robinson. För invånarna är detta dock inte fallet: de kan åka till och från ön när de vill, men när de är på ön måste de följa de exakta reglerna som finns. Alkohol, tobak och vapen är inte tillåtna, männen måste vara kortklippta och på söndagar är det obligatoriskt för alla invånare i byarna att gå till kyrkan.

Kort sagt: ganska stränga och "puritanska" regler, som av bevisen för fakta, har gjort Niihau till en plats där tiden bokstavligen talat har stått stilla. Å andra sidan, i Robinsons perspektiv, var allt detta nödvändigt för att bevara denna orörda ö i sitt ursprungliga tillstånd. Det är inte klart hur många människor som bor där, med tanke på att befolkningsberäkningar genomförs efter ägarfamiljens gottfinnande, men en sådan plats i dagens värld är verkligen en sällsynthet.

Advertisement

Den enda lilla avvikelsen från isoleringsregeln representeras av korta turistturer med helikopter. Detta är en liten smak av denna världsplats, men det är inte tillåtet för turisterna att gå in i huvudbyn,

Vad tycker du? Kände du redan till historien om denna fascinerande och förbjudna ö?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack