Springande man eller en hund? Denna optiska illusion kan berätta mycket om vårt sinnestillstånd - Curioctopus.se
x
Springande man eller en hund? Denna…
19 personer som trodde att de hade specialiserat sig på säkerhet men istället misslyckats kraftigt Grannarna blockerar hennes bil med ett stort stenblock: geologen hämnas för att lära dem en lektion

Springande man eller en hund? Denna optiska illusion kan berätta mycket om vårt sinnestillstånd

24 Februari 2021 • Av Titti Carlberg
1.658
Advertisement

Vem har det aldrig hänt att vara offer för en optisk illusion? Det handlar inte om dåliga kognitiva förmågor eller förvirring, helt enkelt kan vår hjärna, ibland, inte exakt dechiffrera vad som finns framför våra ögon, vilket ger oss en uppfattning som är avlägsen från verkligheten, förvrängd och vilseledande.

Det är verkligen kul att testa sig själv med spel, bilder och situationer som kan få oss att tvivla, till och med för ett ögonblick, om scenernas sanna natur. Vad vi håller på att presentera för dig är ett av många exempel, det är en bild som, som ofta händer i dessa fall, har lyckats "dela" användare på sin riktiga "identitet". Är du redo att testa dig själv?

Det är vinter, snöigt och ett naturligt sammanhang. Bland de träd och växter som är täckta med vitt finns en odefinierad figur. Vad är det exakt? Det är denna fråga som många har ställt sig själva när de observerar scenen. Och det är just här som sociala användare har delat sig.

Vad ser du? Är det en stor svart pudel eller en man som springer ifrån oss med en ryggsäck?

Det var inte så få personer som var förvirrade över det här fotot. Faktum är att det vi tror att vi ser inte alltid motsvarar det som bilden verkligen visar. Kanske är det just här som det roliga med optiska illusioner ligger. I dessa ögonblick behöver vi verkligen pausa i några sekunder för att reflektera över vad vi tittar på, för att ge vår hjärna den tid den behöver för att dechiffrera allt.

Enligt användarnas reaktioner var människor mycket uppdelade i svaren. Det finns de som bara inte kan se mannen och de som svär på att de inte ser hunden.

 

Vad är sanningen? För många kan det verka uppenbart: bilden visar en stor svart pudel som kommer mot oss. Det som verkar vara en persons huvud är faktiskt hundens svans, medan nospartiet kan misstas för mannens ryggsäck. Om du tycker att det var uppenbart, vänta dock med att säga det, för många, vid första försöket såg mannen och de svär på att de inte ser något annat.

En fullständig optisk illusion. Men det finns mer. Utöver de figurer som människor ser på fotot har de olika tolkningarna också en vetenskaplig implikation. Psykolog Lee Chambers har med säkerhet sagt att olika uppfattningar kan säga mycket om en persons tillstånd.

Mannen som springer, och därför på något sätt flyr, kan vara kopplad till ett tillstånd av ångest hos observatören, som därför på något sätt känner sig jagad, förföljd eller hotad. Det säger sig självt att pessimism och brist på förtroende för andra är kopplade till denna vision. Om ditt val var inriktat på hunden, å andra sidan, enligt psykologen, skulle motsatta känslor råda dvs. mer centrerad om lugn, förtroende för andra, optimism och en bra inställning för att välkomna nyheter och vem som kommer till oss.

Vad tror ni? Vad ser ni på bilden? Låt oss få veta i kommentarerna.

 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack