x
Den här kvinnan har skapat en startup…
17 perfekt anpassade foton som lurar våra ögon och hjärna 20 roliga bilder av respektlösa katter som föredrar att sova på alternativa platser utan någon tydlig logik

Den här kvinnan har skapat en startup som gör plastavfall till tegelstenar som är starkare än betong

14 Februari 2021 • Av Titti Carlberg
1.411
Advertisement

Från skadligt och störande avfall till användbara, motståndskraftiga och praktiska föremål. Vi kan alltså sammanfatta återvinningsprincipen, vad den än är, och det skulle verkligen inte vara en ny sak. Men när vi bevittnar dygdiga upplevelser som den vi ska berätta om kan vi bara bli positivt drabbade av deras förmåga att inkludera många fördelar i ett projekt.

Från en kenyansk kvinnas strålande sinne, i ett nationellt sammanhang där levnadsstandarden verkligen inte är enkel och framgång inte ligger inom allas räckvidd, uppstod en idé som verkligen förtjänar att applåderas. Vad gör hon som är så speciellt? Återvinner plastavfall för att skapa tegelstenar, mycket starkare än betong, allt tack vare självdesignade maskiner och processer.

via: Reuters

Hennes namn är Nzambi Matee och hon är en av de människor som trots ett hinder bestämmer sig för att sträva efter ett ädelt mål och göra allt för att uppnå det. Slagen av plastens inverkan på miljön i sitt land och på ekosystemet runt om i världen, har denna materialtekniker sett det lämpligt att agera och skapat en startup vars historia snabbt har gjort sin väg på nätet.

Tyvärr är det ingen nyhet att plast sakta men säkert bidrar till förödelsen för den markbundna miljön, den enda vi har tillgänglig att leva på. Således har Nzambi bslutat att förvandla något destruktivt till "konstruktiva", ekologiska och superresistenta föremål.

Advertisement

Hennes företag Gjenge Makers återvinner faktiskt plast och tillverkar tegel, tar emot och köper plastavfall från alla de verkligheter som producerar det dag efter dag och som annars skulle förorena. Från hög- och lågdensitetspolyeten kan maskinerna som designats av Matee själv, tack vare en rad processer och hjälp av sand, få de speciella tegelstenarna, varierande i tjocklek och färg men alla kännetecknas av en mycket hög motståndskraft.

Dssa föremål är 5 till 7 gånger så starkt som betong, vilket gör dem idealiska för användning som golv eller andra strukturer som måste tåla en avsevärd belastning. Kostnaden? Cirka 7.70 dollar kvadratmetern för en produktion som producerar cirka 1.500 "plast" tegelstenar om dagen och som sedan år 2017 påstår sig ha återvunnit så mycket som 20 ton avfall.

Men Nzambis ambitioner slutar inte och kommer inte att sluta. Säker i sitt projekt syftar denna kenyanska kvinna till att öka sin produktion, vilket uppenbarligen innebär att återvinna ännu mer och skydda planeten från de förödande effekterna av mänskliga aktiviteter. Vi måste bara gratulera henne!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack